header3

Vad är Crosskart

Ja, vad är egentligen crosskart?

Jag ska här lite kort försöka beskriva vad det handlar om. Det är väl lika bra att börja från början. Om du inte förstått det redan så är crosskart en motor sport. Det var Erland Andersson som kom på idén med crosskart. Det tog ett tag innan han fick gehör för sin idé. Tre test tävlingar genomfördes 1986, och sen dess har det bara rullat på. Man började köra en serie, Svenska cupen. 1992 fick man ett Riksmästerskap och 1998 fick crosskart äntligen SM status.

Så nu går vi över till kartarna och de fem olika klasserna. Det finns alltså fem olika klasser, Mini (endast uppvisning), 85cc tvåtakt, 125cc tvåtakt, 250cc tvåtakt,och 650cc fyrtakt. Motorerna skall härstamma från en serietillverkad motorcykel. I Mini och 85cc är endast standardmotorer godkända. I de övriga klasserna är fri trimning tillåten så när som på överladdning. Åldersgränserna är som följer: Mini 6-11 år (från det år man fyller 6 år), 85cc 9-13 år (från det år man fyller 9 år) , 125cc 12-16 år (från det år man fyller 12 år), 250cc (från det år man fyller 15 år)  och 650cc (från det år man fyller16år)  Kartarna är uppbyggda av stålrör, karossen är gjord av glasfiber eller plåt. Bakaxeln ska vara stel och ingen differential är tillåten.  Från mini - 250cc får broms endast finnas på bakaxeln. I 650cc klassen får frambromsar monteras.

Nu till hur tävlingarna går till.

Tävlingarna körs på rallycross eller bättre folkrace banor. Det förekommer även backtävlingar, sprintrace samt tävlingar på speedwaybanor. Varje förare börjar med att köra tre kvalheat. I kvalen startar man i tre led med två förare i varje. Varje förare får starta en gång från vardera led. I finalen är det tre led. De nio bästa förarna i varje klass går vidare till final. 

Avslutningsvis kan man säga att crosskart är en billig motorsport. Kartarna är väldigt snabba, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycross bilarna. Den kraftiga stålrörs buren är mycket säker, speciellt med tanke på kartarnas låga vikt.