CROSSKART I SVERIGE

FUKTIGT VÄRRE I BOLLNÄS

Fyra förväntansfulla i Mini, som fyllde på ordentligt med erfarenheter. Klart halkigare än vanligt men allt gick precis så bra det bara kan när bland det roligaste som finns är att visa upp sig på banan. Och förstås pris till samtliga.
Skruvat 85-Cup. Elias Nilsson tog starten och med god sikt hade han inga svårigheter med att hålla de andra bakom sig i A-finalen. Likenäs-föraren hade full pott från kvalen, liksom MK Rattens Eivind Walfridsson-Dahl. Eivind valde att ta alternativspåret direkt, men drog senare på sig den svarta flaggan och slutade sjua. Andraplatsen bakom Elias, som också leder cupen, tog Teknis Frida Enholm hand om. Trea Erik Nilsson, Östmarks MFF. Alex Lindeqvist vann B men fick bryta i A-final. Bättre då för Isac Nordbeck som tog sig från andraplatsen i B till att bli fyra i A. Totalt var det 23 till start.
40+ Cup. Niklas Fransson seglade vidare med gott självförtroende och tog sin tredje raka seger. Som om det inte var nog hade han sällskap på pallen av klubbkompisarna i Västerås MS Johan Eklund och Lars Åke Wallin.
– Det som om allt går min väg just nu, och med bara goda tankar i huvudet är det lätt att köra, menar Niklas.

Haninges miniåkare Oliwer Lundmark och Munkfors Pär Ekström.
Redan här har Elias Nilsson tagit greppet om A-finalen i 85cc före blivande tvåan Frida Enholm. Eivind Walfridsson Dahl och Alex Lindeqvist valde att ta alternativspåret redan på första varvet.
Samtliga 23 i Skruvat 85cc-Cup fick förstås pris och hedrades med varma applåder. Närmast kameran tvåan Frida Enholm, segraren Elias Nilsson och trean Erik Nilsson.
Johan Eklund försökte sladda ikapp Niklas Fransson i 40+ Cup, men avståndet växte sakta men säkert mellan västeråsarna.

 

 

JSM 125cc. Läget ser i allra högsta grad ljust ut för Sebastian Enholm. Att himlen var grå spelade ingen roll, han tog täten och höll ställningarna i mål. Teknis-förarens tredje raka seger.
– Det gick jättebra så jag är nöjd, konstaterade han i väntan på prisutdelningen.
Han var också den ende i klassen med full pott från lördagen. Östmarks Elias Svensson hade ”bara” 23 poäng men i A-finalen var han den som låg närmast lersprutet bakom Sebastian, och Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK, körde in som trea.
Fortsätter Sebastian i samma takt i Arvika blir han svårslagen i JSM, då han nu leder med 13 poäng över Elias. Bronsplatsen håller Timmy Enlund, Västerås MS, fyra i Bollnäs. Tabellfyra är Noel Eliasson, men i Bollnäs tillhörde Arbogaföraren skaran som tvingades ge sig med ett fordon som inte gillade all väta den fick över sig.

Sebastian Enholm har fått rutin på att höja segerfingret i luften. Idel förstaplatser så här långt i 125cc.
Starten har precis gått i C-finalen för 125cc. Alexander Polianskii är på väg mot segern redan här och följs av #104 Hampus Wretman, #129 Adam Fahlén, #135 Marcus Andersson och #180 Vendela Rosmalm Sebom.

 250cc. Vimmerbys Oskar Andersson låg bra till i SM och inledde med två heatsegrar i Bollnäs. Sedan blev det en fjärdeplats på lördagskvällen när inte motorn gick ordentligt.
Problemet fortsatte på söndagen och när sedan glasögonen gick sönder fann han för gott att bryta.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                      – Inte alls vad jag hade tänkt, suckar Oskar.
Robert Bergman, Films MK, gjorde tvärtom och avslutade med två heatsegrar, medan han var tvåa  i första och med 27 poäng etta in i A-finalen. Där fick han dock ge sig för Isak Reiersen, som valde alternativet direkt och lyckades smita ut före Robert. Men årets andra andraplats blev det för Robert.
William Sätereie hade det tungt och var nära att tappa lusten helt och styra hemåt redan på lördagen. Men som tur var stannade han kvar och bärgade en tredjeplats. Därmed toppar han och Robert Bergman SM med 85 poäng!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
– Målet var att nå toppen, topp tre i alla fall och därför är det kul att vara i ledning. Och extra kul att det är tight, säger Robert.
Bronsplatsen håller Oskar trots att det ”bara” blev 16 poäng för hans del i Bollnäs.
– Som tur är får man räkna bort en tävling och jag är bara ett poäng efter, konstaterar han.

Poängstarkast var Roberg Bergman, Films MK, i 250cc. I finalen fick han dock ge sig för Isac Reiersen, Östmarks MFF, men tabellen toppar Robert ihop med William Sätereie, Finnskoga MK. På bilden är det William Franzén, Kolsva MS, som jagar Robert.
Enkelt var det inte, men både Michael M Eriksson och crosskarten klarade sig genom vätan och slutade sexa i 250cc.

 

 

650cc. Markus och Mattias Andersson kom jämsides in mot första vänstern och valde i att gå på yttervarvet. En hel kvartett tog istället jokern och i det gänget hade Per Björnson täten.
Först ut på rakan kom Markus, med en ivrigt jagande Per Björnson som tvåa. Årjängsförarens overall visade tydliga bevis på att han inte var så långt efter ledaren i det leriga föret. Så höll sig ställningen in i mål.
Trea Fredrik Eriksson, Team Westom-föraren som gör sin första säsong i Crosskart och nu för första gången tog en pallplats. Förut har han kört både lite motocross, folkrace och drifting på hobbynivå.
– Det tar sig åt rätt håll! Eftersom jag hade motorhaveri både i Tomelilla och i Karlstad (Svenska cupen) så var det här riktigt roligt, säger Fredrik.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Med tretton poäng gick han till B-final och där blev det seger. Sedan låg han sexa efter starten i A.
– Efter två varv och de andra tog alternativet kom jag upp på fjärdeplats. Man såg ju nästan ingenting, fortsätter Fredrik.
Före sig hade han Mattias Andersson, men han och en konkurrent hade närkontakt efter alternativet och efter en protest uteslöts Mattias för att inte ha lämnat företräde.
Det gör att Björnson leder klassen med tre poäng mer än Markus Andersson. Brodern håller tredjeplatsen, men är hela 20 poäng efter.

Årets första pallplats i 650cc blev det i Bollnäs för Fredrik Eriksson, MK Team Westom. Då hade han först vunnit B-finalen.
Med en andraplats i Bollnäs klättrade Per Björnson upp i tabelltopp i 650cc. Här jagas han av Mattias Andersson, men han blev senare utesluten för att inte ha lämnat företräde för en konkurrent som kom från alternativet. Därmed dalade han till bronsplats.
Vem ropar på mig tycks Peter Gillberg undra. Arbogaföraren var tvåa i B-finalen men blev stående i A och slutade sexa i 650cc.

 

 

Xtreme. När nu Bollnäs MK för första gången arrangerade en SM-deltävling i Crosskart fanns förstås förhoppningar om att Viktor Andersson, eller varför inte Mattias Ohlsson, skulle finnas med där framme. Viktor körde bara ett par tävlingar förra året, och skrapade då ihop 24 poäng. I år började han med en bränslepump som fungerade när den själv ville och fick bara med sig ett poäng, men i Tomelilla var han trea.
– Det är inte svårt att räkna ut vilken tävling jag vill ta bort framöver. Och klart att jag gärna ville leverera på hemmaplan, säger Viktor.
Han, Charlie Agerheim, Max Johansson, Martin Enlund, Linus Östlund och Jonathan Eskilsson gick i land med två vinster vardera i kvalet. Till A-final gick också Max Rundberg och Mattias Ohlsson som i vanliga fall satsar på SM i Rallycross där han leder 2400cc inför finalen i Kalix.
– Men det är tvärkul med Crosskart! Även om det har varit mycket strul så här långt, konstaterar han.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      För när han gjorde premiär i Västerås i våras rasade motorn i ledning. När han fick tid att montera en ny fungerade inte den heller. Så tredje gången gillt! Problemet var bara att han tvingades bryta andra omgången och tog sig med sina 17 poäng till C-final.
Fortsättningen grejade han galant genom att vina in i alternativet direkt och sedan hålla ledningen i både C och B. Från sista led i A rusade han snabbt upp i rygg på Viktor.
– Hade det varit någon annan hade jag nog gjort hårdare framstötar, men jag unnade Viktor segern. Så det gällde mest att hålla tätt bakåt, säger Mattias.
De två strålade ikapp med solen som åter visade sig efter prisutdelningen. Trea Charlie och Linus för ovanlighetens skull bara åtta. Det gör att Charlie bara är tio poäng efter och att Isac Egonsson (trea i B-finalen) delar bronsplatsen med Viktor, sju poäng bakom Charlie.
– Det är jättekul att det ingen stuckit iväg i poäng och inte avgjort redan. Och för min det var det ju perfekt att Mattias var med och rörde om, avslutar Viktor.

Fram till första kurvan var David Forslund snabb i C-finalen i Xtreme. Sedan fick han se de andra svischa förbi medan han själv fick bryta.
Bollnäs MK fick beröm av förarna för en fint genomförd tävling och succé blev det i Xtreme med hemmaföraren Viktor Andersson i topp och Mattias Ohlsson tvåa.
Seger i D-finalen blev det för Xtreme-föraren Julle Ljungdahl, Karlskoga MF. Men i C åkte både han och Lennart Pettersson, Linköpings MS, ut.

 


Nästa deltävling i SM/JSM arrangerar MK Team Westom på banan i Arvika den 18-19 augusti.


Annemo Friberg (text & bild)