CROSSKART I SVERIGE

EFTER NEZ I HANINGE

Veteran. Återigen höll Niklas Fransson, Västerås MS, täten med god marginal genom hela A-finalen. Vassast motstånd serverade Tomas Boklund, Arboga med estländaren Peep Langeproon på sista pallplats. Totalt fem herrar till start.

Västerås Niklas Fransson fortsätter sitt segertåg i 40+ Veteran. I Haninge var han ohotad.

 

Mini. Tio knattar visade upp sig, varav hälften var utländska gäster.

Tio unga, lyckliga förare i Mini!85cc. Simen K Johansen från NMK Grenland tog starten i A-finalen och lyckades hålla undan för Elias Nilsson, Likenäs MK och Erik Nilsson, Östmarks MFF. Simen tog starten från mitten i första led med Erik närmast sig. Simen och hans landsman Emil Bujordet var de enda med full pott efter kvalomgångarna. Men Emil tog sig aldrig till målflagg i A.
De första varven höll Erik andraplatsen, men fick ge sig för Elias. De två hade två heatsegrar och en andraplats från kvalet.
Frida Enholm, Teknis MC, utgick från sista startspår i andra ledet, och körde i mål som fyra.
– Det är jag nöjd med! Jag var nia i Solør så det här var bättre, säger hon.
Femma segraren från B-finalen, Jonathan Rådström, Likenäs MK.
Totalt var det 29 startande i klassen och efter två av tre deltävlingar i NEZ Cup är det fortsatt Elias Nilsson i topp. Han följs av Simen Johansen, Emil Bujordet, Frida Enholm och Karl Peder Nordstrand (som hade en dålig dag i Haninge och slutade på sextonde plats).

Simen K Johansen NMK Grenland, tog starten och höll sedan undan hela vägen. Här är Erik Nilsson, Östmarks MFF tvåa, men vid målgång hade Elias Nilsson, Likenäs MK, tagit sig förbi. Även Jonathan Rådström, Likenäs MK och Frida Enholm, Teknis MC, hade bytt plats när det var dag för målgång.
Varmt och skönt väder, så Eivind Walfridsson Dahl fick lite skugga i väntan på start i 85cc. Efter en andraplats i B slutade han sexa i A-finalen.125cc. Inför Haninge var det två unga norrmän i topp. Efter Haninge hade de båda, Sindre S. Trøyterud och Markus Gimle Enger utökat sin ledning, för Sindre tog sin andra raka NEZ-triumf och Markus sin andra raka andraplats.
Den som hade pole var Noel Eliasson, SMK Arboga. Klassens ende fullpoängare efter de tre heaten. Men när starten gick var det Sebastian Enholm, Teknis MC, som for iväg som ett skållat troll över backen. Tätt följd av Sindre, som lyckades ta sig om på rakan efter.
– Sedan gjorde jag ett par misstag och drev ut. Först gick Gimle om i målkurvan och sedan Robin (Tietjens) borta vid björkdungen på sista varvet, säger Sebastian.
Noel körde i mål som sexa bakom Linus Andersen. För Timmy Enlund, Västerås, gick det inte alls. Efter två heatsegrar och en trepoängare, då karten stannade i starten och han var tvärsist iväg, blev finalen en enda stor besvikelse. Efter grönt ljus och tre decimeters körning gick växellådan sönder. Han håller ändå tredjeplatsen inför finalen i Riga – där det delas ut dubbla poäng – tätt följd av Linus Andersen och Sebastian Enholm.
Totalt var det 33 förare till start i 125cc.

Sindre S Trøyterud tog sin andra raka seger i 125cc och toppar därmed NEZ-tabellen med maximala 60 poäng inför finalen i Riga.
Bäste svensk i 125cc blev Robin Tietjens, Haninge MK, med en tredjeplats hemma på Högstabanan.

 

250cc. William Sätereie brukar inte vara nervös, men i söndags var han det.
– Jag vet inte varför, men det började så bra i Norge och jag hoppas det är mitt år i år, säger William.
Flickvännens mormor gick så långt att hon hotade med att riva av sig t-shirten och veva med den om han inte vann nu också. Kanske inte så konstigt om nerverna spökade…
Nu blev det en ny triumf för Finnskoga-föraren, trots att han ”bara” hade 24 poäng med sig från kvalet. Så långt var Oskar Andersson, Vimmerby MS, vassast med två heatsegrar och en andraplats.
– Det är väldigt jämnt och goa fighter, det är kul! I finalen var han snabbare och jag gjorde en liten miss i alternativet, säger Oskar.
Han var trea i Solør och håller nu silverplatsen i NEZ efter Sätereie. Trea ligger Casper B Larsen, Danmark, som också körde i mål i Haninge som trea. Fyra var Robert Bergman, Films MK, men han startade aldrig i Solør så fyra i tabellen är Petter Fjelstad och femma Rasmus Brunnkvist, Västerås MS, sexa nu i helgen. Hade han bara haft lite kortare avstånd fram till Alexander Enholm, Teknis MC, hade Rasmus tagit honom på upploppet. För Alexander lyckades precis rulla över mållinjen med en kart där motorn rasat.
Totalt elva förare till start och en lycklig William Sätereie kunde avslöja:
– Vi firar med körv och mos i Väse på hemvägen!

Vimmerbys Oskar Andersson tog täten i 250cc, men fick släppa Finnskogas William Sätereie för sig i mål. #282 Casper B Larsen, Danmark, tog hand om tredjeplatsen medan #214 Alexander Enholm, Teknis MC, slutade femma. Sätereie leder NEZ på maximala 60 poäng.
Pristagarna i 250cc med William Sätereie, Finnskoga MK, i topp. Efter två fullträffar leder han NEZ inför finalen på maximala 60 poäng.

 

650cc. Oväntat, menade Roger Lunde sedan jublet lagt sig och han hämtat ”skumpa” och pokal för sin hemmaseger.
– Jag brukar ha stolpe ut och bröderna Andersson är sjukt snabba! Men jag hade en fördel i startspåret och sedan funkade det bra, säger Roger.
Han vann på Högstabanan även 2016, men då i rallycross 2150cc. Med en heatseger och två andraplatser fick han stå i mitten i första led, mellan Mattias Andersson (pole efter tre heatvinster) och klubbkompisen Dan Skoog. Markus Andersson stod i spåret bakom, efter två heatsegrar och en rejäl kullerbytta som innebar byte av båge.
– Vi skruvade till 02.00. Då hade vi haft transport från Säffle till Örebro där vi hämtade grejer. Så med tanke på att det vara nära läktaren idag är jag jättenöjd med tredjeplatsen, säger Markus.
Storebror Mattias var inte helt nöjd:
– Jag gjorde ett egen misstag och Lunde tog mig i starten. Det var inte bra men jag leder NEZ före brorsan och det är ju bra!
Norrmannen Nikolaj Haldammen tog hand om fjärdeplatsen och tack vare den puttade han ner sin landsman Ove Michal Eide till fjärdeplatsen i tabellen, sjua i mål i Haninge. NEZ-femma är letten Davis Tobiass, också femma i mål i helgen.
Totalt var det fjorton ekipage till start, och varken Joakim Eriksson, Västerås eller Alexander Ström, Arboga, startade i finalen.

Jublet var gränslöst när Roger Lunde, Haninge MK, fick kliva upp överst på pallen i 650cc. Tvåa Mattias Andersson och trea Markus Andersson, båda MK Kopparberg. Bröderna Andersson toppar NEZ-tabellen inför Riga.
För Matilda Adolfsson, Hyllinge MS, blev det en femteplats i B-finalen i 650cc.

 

Xtreme. Innan start hade tävlingsledare Peter Sielck stora förhoppningar på sina hemmaåkare, och det blev nästa lite av KM i den andra NEZ-tävlingen för Haninge MK. När sista man tagit målflagg i A-finalen hade HMK tagit platserna ett, fyra, fem, sex och sju.
– Gallret lossnade så jag fick sitta och hålla i det, så det var svårt med snabba Svärd bakom. Så roligt att det gick vägen, säger Charlie Agerheim.
Han tog starten från andra spår i första led. Men på baksidan gjorde Johan Reuterholt, Västerås MS, en gruvlig rullning och A-finalen rödflaggades.
– Jag är okey men karten behöver plåstras om rätt ordentligt, konstaterar Johan.
Omstart och Jami Kalliomäki for iväg som en pil över backen.
– Men jag lyckades komma om på yttern och sedan var det bara att åka, säger Charlie.
Kalliomäki fortsatte tappa mark och körde i mål som åttonde och sista man.
Istället var det tätfight de lux mellan Charlie och Tommie Svärd, sedan en lucka ner till norrmannen Aleksander Wiik som Tommie passerade på ett tidigt stadium.
– Jag blev påkörd i björkdungen och hade att välja på att hamna i skogen eller bromsa, suckar Peter Lundmark.
Han ställde sig på pedalen och var därmed sist. Men med en Kalliomäki som inte gick för fullt kunde han passera. Sedan gick växelspaken av för Jimmy Bergander, och han fick avsluta finalen på sexans växel. Därmed blev Lundmark sexa.
– Jag låg ju bättre, så lite surt var det. Men oavsett så hoppar jag Riga och kör allt annat här hemma, säger Peter.
Max Rundberg och Marcus Agerheim såg fram emot den interna fighten i heat tre, men Marcus fick uppfattningen att en konkurrent tjuvstartade så han stod kvar. Det gjorde inte de andra och Max vann heatet. Efter protest beslutade domarna att heatet skulle köras om och då blev Marcus tvåa och Max fyra. I finalen blev kompisarna fyra och femma, medan Aleksander Wiik tog tredjeplatsen bakom Charlie och Tommie.
Totalt var det 34 Xtreme på Högstabanan och inför den spännande fortsättningen i Riga har både Aleksander Wiik och Tommie Svärd 52 poäng. Trea är Jami Kalliomäki, fyra Petri Ylinen och femma Janis Baumanis.

När gallret lossnade för Charlie Agerheim och Haninge-föraren fick lägga en hand på att hålla i det var Finnskogas Tommie Svärd väldigt nära att nå fram. Men seger gick till hemmaåkaren.
Topp tre i Haninge i Xtreme blev Tommie Svärd, Finnskoga MK, Charlie Agerheim, Haninge MK och letten Aleksander Wiik trea.
A-finalen rödflaggades för Xtreme sedan Johan Reuterholt gjort en vådlig vurpa på baksidan av Högstabanan. Johan klarade sig helskinnad, men karten behöver en hel del omvårdnad.NEZ-finalen i Riga körs den 13-15 juli och då delas det ut dubbla poäng, så väldigt mycket kan hända än. Samtliga tre deltävlingar räknas.

Annemo Friberg (text&bild)