CROSSKART I SVERIGE

143 ANMÄLDA TILL NEZ I HANINGE

NEZ består som vanligt av tre deltävlingar, där den första kördes i Norge i början av juni. Därpå följer Haninge kommande helg, och mästerskapet avslutas sedan i Lettland den 13-15 juli.
Till norska deltävlingen tog sig 113 startande i de fem NEZ-klasserna 125cc, 250cc, 650cc, Xtreme och 85cc Cup. Ännu fler väntas till Haninge: 126 stycken varav så många som 23 tävlar med licens för Haninge MK.
– Då är det ändå bara de som kör hela mästerskapet som är med. De andra är funktionärer, för det finns arbetsuppgifter även när man är under 15 år och inte får gå ut på banan, säger Peter Sielck.
Han valdes till ordförande i Haninge MK nu i våras, tidigare har han varit ledamot i styrelsen med ansvar för crosskart.
– Vi är duktiga på att jobba med ungdomar. Vi skapar läger och åker mycket på banan. De som har   kartar lånar ut så andra får prova, fortsätter han.

Sielck är också tävlingsledare i helgen, och har till sin hjälp runt 80 medarbetare. Allt från motocrossåkare över till rally, rallycross och folkraceförare.
– Det funkar jättebra att sektionerna jobbar över gränserna, fortsätter han.
Själva Högstabanan mäter 960 meter (980 med joker) och ser ut som tidigare. Även omgivningarna.

– Vi satsar mer på SM-finalen i höst med radioreklam inför och dubbla speakrar. Nu i helgen ska Rasmus Fågelberg vara ensam speaker och det kommer han att klara galant!

250cc. Det är bara i 250cc som arrangörsklubben saknar representation på banan. I förra NEZ-tävlingen segrade William Sätereie, Finnskoga MK, och han kommer förstås för att försvara sin ledning. Sällskap har han av bland annat Oskar Andersson, Vimmerby (trea i norska deltävlingen) och Rasmus Brunnkvist, Västerås MS (sjua).
Totalt är det elva anmälda i 250cc.

Finnskogas William Sätereie vann NEZ-premiären i Solør och vill så klart behålla ledningen i 250cc även i fortsättningen. Foto: Stefan Pettersson125cc. 34 anmälda och förra året vann Martin Enlund, Västerås MS, klassen. Han startar i år i Xtreme, så lillebror Timmy får försvara familjeäran.
Haninge MK har sju kandidater till topplatserna. Robin Tietjens var trea senast i Tomelilla. Precis före sig, på platserna fem och sex i SM-tabellen har han klubbkompisarna Linus Andersen och Hampus Wretman. De startar också i helgen, liksom Patrik Hallberg, Rickard Landholm samt tjejerna Melissa Lundmark och Felicia Lunde.
En som inte tänker backa för vare sig hemmaåkare, ryssar, letter, finnar eller norrmän är Sebastian Enholm, Teknis MC. Hittills är han obesegrad i SM.

Felicia Lunde är en av Haninge MK:s sju förare som startar i 125cc i helgen. Foto: Håkan Bercic

En trio som samtliga kommer till Högstabanan i 125cc: Elias Svensson, Östmarks MFF, Robin Tietjens, Haninge MK och Erik Andersson, Karlstad Motorklubb. Foto: Magnus Andersson

 

650cc. Roger Lunde och Dan Skoog är hemmaåkarna som hittar bäst runt Högstabanan av de sexton som anmält sig. Efter turen till Norge är det Mattias Andersson, MK Kopparberg, som toppar NEZ före norrmannen Ove Michael Eide. Ytterligare en koppel nordbor i topp tio tänker sig till Högsta för att ge Mattias en match. Inte minst Kim Lorentzen, silvermedaljör förra året, och förstås Mattias lillebror Markus Andersson.

En van trio i 650cc: Mattias Andersson, MK Kopparberg, Roger Lunde, Haninge MK och Joakim Wicksell, Films MK. Foto: Magnus Andersson

Totalt är det sexton anmälda i 650cc, varav Dan Skoog är en av två från Haninge MK. Foto: Håkan Bercic

 

Xtreme. När Peter Sielck får gissa är det här han tror att Haninge MK har de största chanserna. Trots att det är 33 anmälda, varav sex hemmaåkare.
– Av våra killar kan i stort sett vem som helst hävda sig, för de har blivit jätteduktiga i år. Charlie och Marcus Agerheim, liksom Jimmy Bergander och Max Rundberg. Peter Lundmark har tagit sig han också, och det kan vara Jonny Karlsson Dahlbergs tur i helgen, menar Peter.
Finnen Jami Kalliomäki toppar NEZ-tabellen efter premiären i Solør, och han fortsätter jaga poäng i helgen liksom silverplacerade Aleksander Wiik, Norge. Det gör också Tommie Svärd, Finnskogas förare som ligger trea, Kolsvas Jonas Ericsson (åtta) och Martin Enlund, Västerås MS (nia).

Från att ha kört Rallycross är det nu jakt på NEZ-poäng i Xtreme som gäller för Haninges Max Rundberg. Foto: Annemo Friberg

Bröderna Agerheim tänker sig så klart så högt det bara går i helgen i Xtreme. Här är det Charlie som stormar fram på Svampabanan i Tomelilla. Foto: Håkan Bercic

I år har Marcus Agerheim tagit steget upp i A-final och tillhör hemmagänget som i helgen jagar höga poäng i Xtreme. Foto: Håkan Bercic

 

85cc Cup. De yngsta tävlingsåkarna kör en egen cup i NEZ, och regerande mästaren Karl Peder Nordstrand får bära favoritskapet i helgen. I årets premiär fick han ge sig för Likenäs Elias Nilsson och det scenariot kan vi svenskar tänka oss igen. Från Haninge MK är det fem förare med i hetluften: Alex Lindeqvist, Jesper Berryll, Melanie Lunde, Emma Tietjens och Charlie Rosmalm Sebom. I Skruvat.se Crosskart 85cc Cup toppar Alex och Elias Nilsson tabellen med 62 poäng vardera.

Riktigt vass i 85cc är Alex Lindeqvist. Han kan mycket väl ta en pallplats i helgens tävling hemma på Högstabanan. Foto: Håkan Bercic

Tjejerna kommer på bred front i crosskart, och en som inte räds något motstånd är Frida Enholm, Teknis MC. Hon är femma i NEZ-Cupen inför den andra deltävlingen. Foto: Stefan Pettersson

 

40+ veteran. Minsta klassen sett till antalet anmälda, endast sex stycken. Christer Wickman representerar hemmaklubben och får bland annat tampas med Niklas Fransson. Västeråsaren vann senast i Tomelilla.

Mini. Elva riktigt unga förare visar upp sig kommande helg. Devin Berryll och Oliwer Lundmark kör för Haninge MK.

Text: Annemo Friberg