CROSSKART I SVERIGE

FULL POTT I XTREME FÖR EGONSSON


Finnskoga-föraren gör sin andra säsong i Xtreme efter att tidigare ha kört 125cc. Förra året vann han en sprintcup i Lidköping, och var femma i NEZ-finalen. Så farten finns där, men alltför ofta har någon pusselbit krånglat.
I helgen i Tomelilla gick allt som på räls.
– Jag var inte helt med i starten på finalen, men boxade mig fram till ledning innan första hårnålen, säger Isac.
Sedan höll han undan till mål. Alternativet tog han på näst sista varvet, då hade blivande tvåan, klubbkamraten Linus Östlund tagit det varvet innan.
– Isac imponerade! Det är han väl värd och jag är jättenöjd med min andraplats, säger Linus.
Trea i mål blev Viktor Andersson, Bollnäs MK. Han och Isac var de enda som hade full pott i kvalet.
– De yngre grabbarna är snabba, så jag m
åste träna mer. Min kart är nu för i år, så jag är väldigt nöjd med tredjeplatsen. Speciellt som jag tappade i starten, säger Viktor.
Martin Håkansson slutade fyra och Peter Lundmark femma.

Att farten finns där har Isac Egonsson visat flera gånger, men ändå inte fått den där riktiga fullträffen. I Tomelilla vände det och Finnskogaföraren tog fsin örsta SM-delseger i Xtreme. Foto: Håkan Bercic
Tre av A-finalisterna i Xtreme: Linus Östlund, Finnskoga MK, Peter Lundmark och Marcus Agerheim, båda Haninge MK. Foto: Magnus Andersson

 

 

650cc. Nu hade Per Björnson ordning på grejerna och utan tekniska bekymmer blev det seger.
– Starten var svår, för det var halkigt där framme på plattan så jag kom ut först som fyra femma, typ. Det bara spann, säger Per.
Istället hamnade han i rygg på Jimmy Wennerstrand, MK Team Westom, och Roger Lunde, Haninge. När sedan Roger passerade Jimmy vid hoppet smet Per om båda två. Sedan tog han alternativet redan på andra varvet.
– Det var ett smart val för att hålla Anderssonarna (Mattias och Markus) bakom mig. Jag visste att det kunde bli pallplats i alla fall, fortsätter Per.
Men efter att ha jagat ikapp gick Björnson upp i spets när de andra tog jokerspåret. Tvåa Roger Lunde och trea Jimmy Wennerstrand. Det betyder att Per nu leder SM då Markus och Mattias slutade sexa respektive sjua.
– Först missade vi starten och så snurrade vi. Inte vår helg den här gången, summerar Mattias.

När det tekniska fungerade som det skulle blev det seger i 650cc för Per Björnson, Årjängs MK. För #693 Markus Andersson blev det en sjätte plats. Foto: Håkan Bercic
Peter Gillberg, SMK Arboga och Matilda Adolfsson, Hyllinge MS, stormar mot mål i ett av kvalheaten i 650cc. Foto: Magnus Andersson

 

250cc. Efter en serie på 1-3-2 var Oskar Andersson, Vimmerby MK, etta in i finalen. Starten blev jämn och några krokade ihop direkt: Isak Reiersen, Östmarks MFF, Robert Bergman, Västerås MS och William Franzen, Kolsva MS.
– Det gjorde att jag fick en stor ledning tidigt, säger Oskar.
Nästa att få ge upp var William Sätereie, Finnskoga MK, som fick svartflagg för krocken med Isak. Som om det inte var nog blev även Rasmus Brunnkvist, Västerås MS och Markus Svensson, Dals MK, stående sedan också de krokat ihop och blev stående. Då återstod bara ett varv, och tre förare.
Det gjorde att Oskar fick en ganska trygg ledning och kunde räkna hem sin första seger i 250, då han tidigare kört 125cc. Eftersom han var fyra i Arboga gick han också upp i SM-ledning.
Tvåa blev Alexander Enholm, Teknis MC och trea att ta målflagg Petter Fjelstad, Övre Østfold motorsport.

Det var många som krokade ihop i 250cc så Oskar Andersson, Vimmerby MS, fick tidigt en lucka och ledde hela vägen till mål. Foto: Håkan Bercic
Rasmus Brunnkvist, Västerås MS, slutade femma i Arboga. I Tomelilla krokade han ihop med en konkurrent och blev stående i A-finalen. Foto: Stefan Pettersson

 

125cc. Sin andra raka seger tog Sebastian Enholm, Teknis MC. Han inledde med två heatsegrar på lördagen, men sedan hade han inte riktigt vaknat utan sol lite på lampan i sista kvalheatat.
– Då var jag femma ut från start och fick jaga upp mig, säger Sebastian.
Vilket slutade med att han var tvåa i mål och fick stå pole i A. Där råkade han ut för samma bekymmer som många andra, det bara spann när regnet hängde i luften, och han var iväg som trea. Istället var det Elias Svensson, Östmarks MFF, som tog starten före Haninges Hampus Wretman.
– Men jag kunde hoppa om båda två över krönet på första varvet, säger Sebastian.
Sedan var det ingen snack utan han vann utan att ha känning av någon annan.
Tvåa blev Elias Svensson, medan Robin Tietjens, Haninge MK, knep sista pallplatsen före klubbkompisen Linus Andersen och Arbogas Noel Eliasson.

Här är Felicia Lunde, Haninge MK, före Leon Strucel, MK Team Westom, men när dagen summerades lyckades Leon bäst med att bli sjua i 125cc. Foto: Magnus Andersson
Teknis Sebastian Enholm tog sin andra raka seger när JSM 125cc fortsatte i Tomelilla. Foto: Stefan Pettersson40+ Veteran. Av de sju till start i ”oldboys” gick segern till Niklas Fransson, Västerås MS. Tvåa Mats Sebom, Haninge MK och trea Johan Eklund, Västerås MS.

85cc. 22 startande och allra bäst gick det för Jonathan Rådström, Östmarks MFF. Han var den ende med full pott i kvalet och så seger på det. Finalseger blev det också för Elias Nilsson, Likenäs MK, fast i B-finalen. Sedan lyckades han väl i A och körde in som tvåa före Alexander Lindeqvist, Haninge MK. Tomelilla-killen Isac Nordbeck, som numera tävlar för SMK Helsingborg, tog hand om fjärdeplatsen före Lukas Andersson, MK Team Westom.
Nästa SM-deltävling körs i Bollnäs den 4-5 augusti, men redan i helgen är det NEZ-tävling i Norge och vecka 27 samlar Riksidrottsförbundet återigen till SM-vecka, denna gång i Helsingborg. Där finns förstås crosskart med!

Bäste skåning blev Isac Nordbeck, från Tomelilla men tävlar för SMK Helsingborg. Han slutade fyra i 85cc. Foto: Stefan Pettersson

 

Text: Annemo Friberg