CROSSKART I SVERIGE

EFTER ARBOGA

Mini. Tio knattar visade upp sig i minsta klassen, och det gick inte att ta miste på körglädjen. Några har varit med förut, som rallylegenden ”Bus-Ove” Erikssons sonson Alfred, andra är nya för året.

Hela gänget Miniåkare samlade på prispallen och självklart pokal till alla framtida stjärnor. Foto: Stefan Pettersson

 

85cc. Norrmannen Karl Peder ”KP” Nordstrand efteranmälde sig och det gjorde han rätt i: Först tre heatsegrar och på det vinst i A-finalen. Tvåa där var Alex Lindeqvist, Haninge, och trea Likenäs Elias Nilsson, även de rutinerade sedan tidigare. Det är även Lukas Andersson, Arvika, som förra året slutade femma totalt i cupen, och nu inledde året med att bli fyra. Femman däremot, Isac Nordbeck, körde bara tre deltävlingar förra året men satsar nu hårdare. Nästa gång har han dessutom stor fördel i att vara på hemmaplan i Tomelilla. Isac tog sig till A-final genom att vinna B före Jonathan Rådström, Östmark. För Jonathan blev det en sjundeplats, för han fick släppa klubbkompisen Erik Nilsson före sig. A-finalen såg också två tjejer på startlinjen: Frida Enholm, Teknis och Thilde Pettersson från Haninge. Frida blev åtta, efter att ha fått en tryckare i starten och tappat mark. Thilde slutade nia den här gången. Totalt var det 30 startande i 85cc, ett antal som bådar gott inför framtiden.

Norrmannen Karl Peder Nordstrand blev för svår, så Alex Lindeqvist, Haninge, och Elias Nilsson, Likenäs, tog hand om andra- respektive tredjeplatsen i 85cc. Foto: Stefan Pettersson

 

125cc. Totalt 28 till start och allra högst upp i resultatlistan tog sig Sebastian Enholm, Teknis. Då målet är att förbättra fjolårets femteplats i JSM kunde det inte ha börjat bättre. Visserligen krånglade det lite inledningsvis och han fick bara med sig fem poäng i första omgången, men sedan blev det en seger och en andra plats. Därmed var han sexa in i finalen. Värst så långt var Noel Eliasson, Arboga, med tre heatsegrar. Det hade också Sindre Trøyteryd, och det var han som såg ut att ta hem finalen. Men med bara ett par varv kvar att köra snurrade han och hela fältet smet förbi. Landsmannen Markus Gimle Enger tog täten, följd av Sebastian som fick till en bra start och sedan nöp en konkurrent på rakan efter vägen.

– Jag låg så nära Gimle att jag visste att jag skulle ta honom när han gick in på alternativet, säger Sebastian. Det var bara det att norrmannen glömde bort den detaljen, och dalade raskt till nionde och sista plats. Åtta Sindre. Istället var det Timmy Enlund, Västerås och Noel som gjorde Sebastian sällskap upp på pallen.

Hemmaåkaren Noel Eliasson vann sina tre kvalheat och startade pole i finalen, men där blev det en tredjeplats när JSM inleddes. Foto: Stefan Pettersson
De fem i topp efter JSM-premiären i Arboga: Från vänster tvåan Timmy Enlund, Västerås MS, segraren Sebastian Enholm, Teknis MC, trean Noel Eliasson, SMK Arboga, fyran Elias Svensson, Östmarks MFF och femma Eric Bönström, Östmarks MFF. Foto: Stefan Pettersson

 

250cc. Efter sju säsonger och många pallplatser fick William Sätereie, Finnskoga, äntligen den riktiga fullträffen.

– Riktigt, riktigt kul och en nytändning! Dessutom trodde jag inte det efter första heatet, säger William. För då rullade han – också det hans första under karriären.

– Jag kom ikapp några i velodromen och de måste ha bromsat, för jag svängde undan och då svarade det gott. Han hamnade som i en slänggunga, dunkade i räcket och slog runt framlänges. Dessbättre kunde han kliva ur helskinnad och konkurrenterna kom med delar och hjälpte till. Så det blev seger i andra heatet, innan han tjuvade i tredje.

– Jag var lite för het och sedan gick växelspaken sönder, så jag fick köra sista varvet på sexan. Då tänkte jag att det här går ju inte alls bra… Men han var fyra in i A-finalen och tog genast rygg på Isac Reiersen, som hade pole efter att ha vunnit samtliga sina tre heat. När sedan Isacs motor skar var saken klar.

– Fast jag blev nervös! Men jag hörde ingen, så riktigt nära var de inte. Så himla kul med seger! Tvåa Robert Bergman, Films. Även han hade anledning att fira, för det var första pallplatsen för hans del efter flera finaler. Sista pallplatsen tog Marcus Svensson, Dals MK, hand om medan Oskar Andersson, Vimmerby, slutade fyra och Rasmus Brunnkvist, Västerås, femma.

Oskar Andersson gjorde sannerligen sitt bästa för att flyga fram i SM-premiären. Slutade fyra i 250cc. Foto: Stefan Pettersson
Efter många besök på pallen fick Finnskoga MK:s William Sätereie äntligen kliva högst upp som segrare i 250cc. Även tvåan Robert Bergman, Films MK, tog sin första pallplats. Trea Marcus Svensson, Dals MK, och fyra Oskar Andersson, Vimmerby MS. Foto: Stefan Pettersson

 

650cc. ”Vi får turas om för husfridens skull” säger Markus Andersson efter att ha tagit sin första seger i nya klassen, och det över storebror Mattias (som vann i Västerås).

– Det var långt över förväntan. Jag hade A-final som mål inför helgen, säger Markus. Att årets säsong blir tuff kunde anas redan efter grundomgångarna där fem förare vann två heat: Markus och Mattias, samt Per Björnson, Årjäng, Joakim Wicksell, Films och Mats Zetterström, Strängnäs. En heatseger vardera hade Alexander Ström, Arboga och Anders Martinsson, Arvika. Pole till Mattias eftersom han var tvåa i sitt första heat. I mitten Björnson och så Markus.

– Jag fick en kanonstart och kunde rycka redan där. Sedan åkte jag så mycket jag orkade och försökte undvika misstag, säger Markus. Björnson låg i rygg, men så fick han gashäng och Mattias smet förbi. Så blev ställningen i mål och fjärdeplatsen tog Joakim Wicksell före Mats Zetterström.

Strängnäs-föraren Mats Zetterström nollade i första omgången, men tog sig sedan vidare till A-final genom två vinster. Slutade femma i 650cc. Foto: Stefan Pettersson
För husfridens skull valde segraren i 650cc, Markus Andersson Kopparbergs MK, att spruta Pommac på trean Per Björnson, Årjäng, istället för på storebror Mattias Andersson, Kopparbergs MK. Foto: Stefan Pettersson

 

Xtreme. Att Finnskogas regerande mästare Linus Östlund toppar listan efter premiären i Arboga är ingen kioskvältare. Men att Haninges Marcus Agerheim tvålade till lillebror Charlie var en överraskning, liksom att sista pallplatsen gick till klubbkompisen Max Rundberg. Han som haft så många tekniska problem förut fick helt plötsligt allt att fungera.

– Nu går bilen som ett skott! Kul, riktigt kul, säger Max. Efter två heatsegrar började han fundera i termer som att ”det här kan nog gå vägen”. Lite tur hade han också i lottningen.

– De med mycket poäng hamnade i samma heat och stal poäng av varandra. Därmed gick Max in som trea i A-finalen. Kvaletta var Linus före Jimmie Österberg, Arvika, och efter Max var Finnskogas Tommie Svärd fyra och Arvikas Nils Andersson femma. När starten gick försvann Linus i ett tempo ingen kunde matcha.

– Han är omöjlig. Får verkligen till det när det gäller, konstaterar Marcus Agerheim, som startade längst ut i andra ledet och kom ut som tvåa i dammet.

– Egentligen hade jag inga förväntningar på dagen, men efter alternativet slutade jag se folk i backspegeln och det var ju kul att jag fick kliva upp på pallen och inte lillbrorsan som blev sjua den här gången, fortsätter Marcus. Max Rundberg som sagt trea och fyra Tommie. Jimmie körde in som femma och Jimmy Bergander, Haninge, sexa. Åttonde plats till Andreas Thornadtsson och nia Nils Andersson, Finnskoga respektive Arvika.

– När man vet att man har mött så många bra och fixat en pallplats, ja då har man faktiskt gjort något bra, konstaterar en mycket glad Max.

Linus Östlund, Finnskoga MK, har som mål att försvara sitt guld i Xtreme och det började på bästa sätt i Arboga. Haninge-förarna Marcus Agerheim och Max Rundberg tog hand om övriga pallplatser och fick det tufft även där. Foto: Stefan Pettersson
Sedan Max Rundberg lämnade rallycrossen för Xtreme har han tokmekat med i stort sett allt. Så plötsligt gick karten perfekt i Arboga och vips blev han tvåa. Foto: Stefan Pettersson
Rutinerade Tommie Svärd, Finnskoga MK, inledde årets SM med att bli fyra i Xtreme. Foto: Stefan Pettersson

 

40+ Veteran. Elva till start och ”Spets” i kvalet tog han med förnamnet Henrik, från Östmark. Det var bara han och Niklas Fransson, Västerås, som vann två omgångar vardera. Men Fransson hade bara två poäng med sig från tredje heatet, så närmast Spets i pole stod Johan Eklund, Västerås. Han vann ett heat och var tvåa i två. I A-finalen var Niklas Fransson värst före Mats Sebom, Haninge. Sista pallplatsen till Henrik Spets.

Text: Annemo Friberg