CROSSKART I SVERIGE

SPÄNNANDE PREMIÄR MED 163 ANMÄLDA

Redan till Västerås, då Svenska Cupen och Sprintcupen drog igång stod det klart att det blir fullt i depåerna i sommar - 132 anmälda dit vilket var rekord. Till Kägleborgsbanan och SM kommande helg är det så mycket som 163 anmälda!
– Nytt rekord det också för SM. Vi får trycka ihop oss ordentligt för att det ska gå. Det är fantastiskt kul att vi är så många, men visst skapar det problem också. Framför allt utrymmesmässigt, säger Håkan Persson, ordförande i utskottet.
Tio Mini-åkare är anmälda, från Tomelilla i söder, Östmark i väster, Munkfors i norr och Haninge i öster. I andra änden, alltså 40+ veteran är det elva anmälda,varav fyra från Haninge MK.

85cc. Klassen tävlar som vanligt om Skruvat.se Cup och lockar hela 29 förare i åldern 9 till 13 år. Förra året hade Karl Peder Nordstrand guldläge, men tappade allt under finalhelgen. Nu kommer norrmannen för att ta revansch. Kvar från förra året är bland annat Östmarks Erik Nilsson och Likenäs Elias Nilsson, allt för att sätta hårt emot. Elias vann Sprintcupen i Västerås före Alex Lindeqvist, Haninge och Jonathan Rådström, Östmark.
Frida Enholm, Teknis MC, var vassast i Svenska Cup-starten, närmast följd av Jonathan och Elias. Av de 29 anmälda är sju tjejer, varav Frida redan tidigare har stor erfarenhet av klassen.

125cc. Förra året vann Haninges Patrik Hallberg 85cc-cupen och nu siktar han på att göra succé i snäppet högre klass. 6:a i Svenska Cupen-premiären, femma i Sprintdito och nybliven medlem i Juniorlandslaget.
Klubbkompisen Robin Tietjens tog hand om JSM-silvret förra året och siktar förstås uppåt i år, och det började med dubbelseger i Västerås förra helgen. Bra körde också Hampus Wretman, även han Haninge MK, som tog hand om tredjeplatsen båda dagarna, medan Elias Svensson var tvåa i Sprint-premiären, och Sindre S Trøyterud var det i Svenska Cupen (ej anmäld till helgen).

– Allt fungerade perfekt i Västerås och jag ska försöka försvara guldet i Svenska cupen och ta guld i JSM, säger Robin som hårdtränat på gym i vinter och nu påbörjar sin tredje säsong i 125cc. Förra året rullade han i Arboga i finalen. Det tänker han inte göra i år.
– I år vinner vi för jag gillar banan! Fast det är många nya jag inte har koll på, men Sebastian Enholm (Teknis MC) tror jag blir svår, avslutar Robin.
Totalt är det 28 anmälda i Klass 3, 125cc.

En som hade anledning att göra tummen upp efter Västerås var Haninges Robin Tietjens i 125cc. Nu är det dags för JSM-premiären och Robin siktar på ny triumf. Foto: Annemo Friberg
Dubbla tredjeplatser blev det för Hampus Wretman när Svenska Cupen och Sprintserien drog igång. Bra uppvärmning inför Kägleborgsbanan. Foto: Annemo Friberg

250cc. ”Bara” tio till start i klassen, men så skarpa att vem som helst kan segra. Utmärkte sig i Västerås gjorde landslagsföraren Isak Reiersen, Östmarks MFF, där han vann båda dagarna. Sedan har den blivande 15-åringen också hunnit med att köra i RX Academy i Höljes, där han missade finalplatsen med en hårsmån. Men Marcus Svensson, Dals MK, William Sätereie, Finnskoga MK och Oskar Andersson, Vimmerby MS, har erfarenhet nog att ta plats i helgen. Robert Bergman, Films MK, var i flera finaler förra året.
– Jag testade 650cc lite men det var svårt att hinna med, så vi har gått tillbaka till 250cc, säger rullstolsburne Robert som var trea när Svenska cupen drog igång.

Landslagsföraren Isak Reiersen, Östmarks MFF och 250cc, har inlett säsongen strålande i både crosskart och rallycrossens instegsklass RX Academy. Foto: Annemo Friberg
I Västerås hade Rasmus Brunnkvist hemmabana och då blev han sexa i Svenska Cup-premiären i 250cc. Foto: Annemo Friberg650cc. 24 startande och i den listan finns Per Björnson, Årjängs kung alla kategorier i crosskart. Förra året blev det inte guld, men Andreas Carlsson (Säffle MC) har gått över till rallycross. Å andra sidan är Mattias Andersson, MK Kopparberg, på tå och lillebror Markus lär bli mycket intressant så snart han vant sig vid nybyggda bil och den större motorn (guld i 250cc förra året). Dessutom finns det fler som vill vara med där uppe: får bara Alexander Ström ordning på nya motorn är han en, Films Joakim Wicksell hade jordens fight med Mattias i Västerås, och där var Mats Zetterström, Strängnäs, fyra.
– Jag ser fram emot helgen och är laddad för att ta hem det här nu. Det känns som om det är min tur, säger Mattias och fortsätter:
– Det blir svårt med Per och brorsan och alla andra duktiga chaufförer, men jag fick en bra boost i Västerås så det känns verkligen fint!

När Sprintcupen inleddes i Västerås fick bröderna Mattias och Markus Andersson, MK Kopparberg, kliva upp överst på pallen i 650cc. Trea Alexander Ström, SMK Arboga, som i helgen kör på sin hemmabana. Foto: Privat

Xtreme. Med 51 anmälda kan det gå hur som helst. En som redan satt sig i respekt är Jimmy Bergander, Haninge. Han vann samtliga sina tre heat i Västerås/Svenska Cupen och var först över mållinjen i finalen. Trots att bromsarna låg på för fullt.

Som han körde i Västerås Jimmy Bergander, Haninge MK. Seger båda dagarna och nu siktar han på att klättra ordentligt från fjolårets 15:e plats i Xtreme. Foto: Annemo Friberg


– Det var tur det hände mot slutet! För det blev en ganska smärtfri final, säger Jimmy.
Efter fjolårets prova-på satsar han nu fullt på att nå högre än den femtonde plats det blev då i SM. I erfarenhetsryggan har han både folkrace och rallycross i både JSM och 2150cc.
– Banan i Arboga har jag alltid gillat i rallycross. Förra året regnade det, det var inte kul så jag hoppas på uppehåll den här gången, fortsätter Jimmy.
Tommie Svärd visade att han fortsätter vara snabb genom att bli tvåa i Västerås, före klubbkompisen i Finnskoga – Linus Östlund. Fyra Nils Andersson, MK Team Westom. Förra året slutade han sjua totalt i 250cc.

– Efter två år ville jag testa något annat och närma mig bil, då blev Xtreme ett naturligt steg, säger Nils.
Redan i vinterserien visade han sig snabb, men åkte på stolpe ut.
– Fyra i Västerås är jag väldigt nöjd med. Nu är vi så många att det blir något av det tuffaste som varit någonsin och på Arbogabanan kan allt hända i hårnålen och med olika fäste i startplattan. Det blir spännande, konstaterar Nils.
Torslandas Magnus Thituson och Haninges Charlie Agerheim är andra som vill vinna, för att inte tala om Andreas Thornadtsson, Finnskoga MK. För några år sedan var han segerrik i 125cc. Nu är han tillbaka, fast i Xtreme, och i Västerås fick han bryta i finalen. Från rallycrossen kommer också Patrik Ydrefalk, Laxå, Mikael Stark, Tjust och Max Rundberg, Haninge.

Den lokala publik som väntas till Kägleborgsbanan i helgen kommer att hoppas på att Jonas Ericsson får framgång i Xtreme. Förra året slutade Kolsvaföraren åtta i SM. Foto: Annemo Friberg

Text: Annemo Friberg