CROSSKART I SVERIGE

HISTORISKT GULD TILL LINUS

Ynglingen från Sysslebäck fyller körkort den 18 november, så än finns det stor utvecklingspotential. Ändå har han på tre år tagit tre guld, och blivit historisk i och med att Xtreme fick SM-status till i år.

Till årets säsong fick Xtreme SM-status och den som skriver in sig i historieböckerna som förste guldmedaljör är Linus Östlund, Finnskoga MK. Foto: Annemo Friberg

 

– Det lutar åt att jag kör Xtreme nästa år också. Om inte storsponsorn infinner sig, säger Linus, skrattar lätt och fortsätter:

– Det finns mer att lära i den här, det är kul och det är en superbra maskin. Den tål mycket stryk och nästan ingenting har gått sönder under säsongen.

Segrar blev det i Tomelilla och Arboga. Hemma i Höljes och i Östmark var han fyra.

I Haninge startade han med två raka heatsegrar.

– Sedan blev det mer jobbigt! Vart liggande trea och laddade hårt över hoppet, berättar Linus. Varpå han blev för sen in i velodromen och snurrade. Helt plötsligt var han sist.

– Trist för Johan Reuterholt att han då rullade, men för mig var det tur att det blev omstart. Då kom han ut som tvåa, och när ledande Peter Lundmark tappade mark med tekniska problem var Linus snabbt förbi och ensam med full poäng efter kvalet.

I första led stod också Jimmie Österberg och Magnus Thituson. Båda med 27 poäng, vilket också Jonas Ericsson hade, men han förlorade lottdragningen och fick starta i andra led.

– Både jag och Magnus (Thituson) fick på kanonstarter, och jag var jämsides med Linus direkt, säger Jonas.

Han låg sedan bakom Magnus och jagade. Isac Egonsson gjorde en halvrullning, då han gled på taket i slänten innan asfalten och hoppet. Karten vickade tillbaka på hjulen och Isac kunde fortsätta, bara för att senare snurra i målkurvan med punktering vänster bak.

– Då blev jag hindrad när han skulle iväg igen, och när jag tog alternativet kom Tiger och Östlund jämsides med mig. Då lämnade jag plats, Linus hade ju mer att köra för än jag. Är ändå supernöjd med hela helgen, fortsätter Jonas som slutade femma i finalen och åtta i SM. Samt har beställt ny bil till nästa säsong.

Efter att ha varit lite varstans under A-finalen är det tur att Isac Egonssons devis är att aldrig ge upp. Foto: Annemo Friberg
Tätt, snabbt och häftigt. Xtreme vinner terräng och här har Fredrik Tiger, Kalix-föraren som slutade fyra i SM, tagit ett litet kommande i ett kvalhaet. I finalen körde han in som tvåa bakom Thituson. Foto: Annemo Friberg

 

Magnus Thituson har säsongen igenom visat på hög fart, och i Haninge fick till den perfekta starten i den rafflande finalen. Linus var inte bättre än femma ut från första sväng.

– Då var jag skakis och tänkte att allt gled mig ur händerna, säger Linus. Men han tog jokern, låg kvar och avvaktade. När Isac rullade var han och Linus ihop lite. En annan som gjorde en kanonstart var Fredrik Tiger. Han noterade 3-10-5 i kvalet och tog sig till final via en andraplats bakom Tommie Svärd i B. Tiger tog alternativet på andra varvet och inledde jakten på framförvarande.

– Jag gjorde några små egna misstag, så jakten blev till att bevaka. Jag är otroligt nöjd med helgen och det bemötande jag fick av Haninge MK. Ett kanonbra arrangemang, säger Tiger som körde in som tvåa och blev SM-fyra i sin debutsäsong i crosskart Xtreme.

För ingen kunde hota Magnus Thituson. Tack vare årets andra seger (vann även i Östmark) gick han upp på silverplats. Brons till Tommie Svärd. Imponerande det också, för att dubblera är inte lätt. Någonting brukar bli lidande. Nu blev det som sagt brons i Xtreme för Tommie och en femteplats i 250cc. Med finalen i Haninge är första året med SM-status över för Xtreme. Med cirka 60 namn i resultatlistan är det den i särklass största klassen, kanske inom hela Svensk Bilsport. Visserligen var många utländska förare på plats under SM-premiären i Höljes, som också ingick i NEZ. Men faktum kvarstår, Xtreme växer så det knakar.

Magnus Thituson gjorde allt han kunde för att ta så mycket poäng som möjligt i Haninge. I och med segern i den avslutande finalen tog han hand om silvret. Foto: Annemo Friberg
Femma i 350cc och bronsmedalj i Xtreme. Tommie Svärd har all anledning att vara nöjd med säsongen 2017. Foto: Annemo Friberg

 

– Så är det. Vi får många frågor kring Xtreme och ska man tro alla rykten är många förare på väg in, samtidigt som många av dem som etablerat sig i år redan planerar för nästa säsong. Vi har också haft ett mycket bra mästerskap, både deltagarmässigt och arrangörsmässigt. Stort tack till alla, säger Håkan Persson, utskottets ordförande. De riktigt tuffa bilarna, det häftigt ljudet och den imponerande accelerationen lockar. Och bilar som enligt den allra första mästaren dessutom har stor hållbarhet.

Haninges Roger Eriksson går verkligen all in. Att han gillar Ronnie Peterson gamla John Player Special-Lotus går knappast att ta miste på i depån. Foto: Annemo Friberg
Viktor Andersson köpte sin nya Xtreme på fredagen och premiärkörde den på lördagen. Trots ovana och noll träning slutade han tia i Haninge. Foto: Annemo Friberg
Tillbaka och det med bravur var Jimmie Österberg. Det blev finalplats för MK-Team Treske-föraren och där slutade han sjua. Foto: Annemo Friberg

 

 Annemo Friberg