CROSSKART I SVERIGE

FULL POTT FÖR ANDREAS

Per Björnsons svit med fyra SM-guld i rad bröts i söndags. Mannen som blev Pers överman var Andreas Carlsson. Och som han gjorde det: Fem raka segrar, varav en måste räknas bort. Så maximala 145 poäng blev det.

– Grattis till Andreas som är en värdig vinnare i år, hälsar Björnson.

Efter fyra guldår bröts trenden och Per Björnson blev silvermedaljör. Men han var glad för det, då det tekniska strulat för honom. Foto: Andrea Ivares Berglind

 

– Tack, svarar Andreas. Det var gott att komma över mållinjen för en hann tänka en del på sista varvet efter alternativet. Att jag inte skulle göra något dumt! För visst fanns det nerver. När pappa Peter öppnade ventilkåpan för sedvanlig rutinkontroll, han brukar göra det minst en gång varje tävling, upptäckte han att skruven lossnat till hållaren till kamaxeln. Att det måste ha hänt precis i slutet av heat två.

– Ibland ska man ha flyt, för då hade vi gott om tid att hinna fixa det, konstaterar Andreas.

När Peter Carlsson öppnade ventilkåpan upptäckte han att skruven lossnat till hållaren till kamaxeln. Det blev till att reparera på plats åt sonen Andreas. Foto: Annemo Friberg

 

Riktigt hans väg gick det inte i tredje heatet. Först blev det omstart och sedan kördes heatet klart, men tillbaka i depån kom beskedet att det skulle köras om en gång till.

– Jag vet egentligen inte riktigt vad det var, men heatet kördes om och då fick jag en halvdålig start, säger Andreas som vann det första som sedan inte räknades. I andra vändan hamnade han bakom Jimmie Walfridson och gick in på alternativet på andra varvet. På väg ut låg han jämsides med Johan Birgersson.

– Då hamnade jag i det lösa på yttern och Mattias Andersson tog mig på innern. Så då blev jag trea och det var lite nervöst inför finalen. Men det var ingen annan heller som hade lyckats fullt ut. Per Björnson hade pole med 23 poäng, Felicia Walfridson, Roger Lunde och Andreas hade alla 22 poäng. Men i kraft av två segrar hade Roger andra startspåret.

– Tror inte jag haft så lite poäng efter kvalet på hela året, men jag hade flyt i lottningen och fick starta i första led, säger Andreas.

När starten sedan gick tvingades Andreas släppa lite för att få ner samtliga hjul på asfalten. Han tog ändå starten efter att ha skakat av sig Roger Lunde på väg fram till uppförsbacken innan hoppet. Sedan tryckte Andreas på för fullt och tog äntligen sitt efterlängtade guld.

– Extra kul när sponsorer, kompisar och familj var där och tittade! Även om jag körde rätt försiktigt mot slutet… Tvåa i mål och silver till Per Björnson.

– Det är vi mycket nöjda med efter så mycket tekniskt strul som det har varit den här säsongen, säger Per. Brons till Mattias Andersson, som föll på eget grepp och därför bytte plats med Per. Först missade Mattias alternativspåret, och sedan fick han en stoppsladd i finalen som så när orsakade en masskrasch när Björnson kom från alternativet. Lunde fanns också där och det var nära att de krockade ihop alla tre.

– Därför är jag jättenöjd med att rädda ett brons. Det är ju mitt första år i 650cc, säger Mattias. Det blev också guld för hans del i Borås och han leder både Svenska cupen och Sprintcupen. Där är det final om två veckor.

tt brons för Mattias Andersson i debutsäsongen i 650cc är inte fy skam. Här tar han starten i ett av kvalheaten före Per Björnson, Andreas Carlsson, Peter Gillberg, Alexander Ström och Billy Andersson. Foto: Annemo Friberg

 

Trea i mål på sin hemmabana var Roger Lunde. Tidigare i år har han som bäst varit sjua, och han räknade bort en 20:e plats från Höljes. Nu gjorde den forne rallycrossåkaren sitt livs race i crosskart.

– Ja, jag är imponerad själv för det var oväntat. De känns så snabba allihop att jag var jättenöjd redan med två förstaplatser i kvalet, säger Roger. Å andra sidan är han inte helt utan erfarenhet. Gjorde fyra starter i 40+ förra året och tog tre andraplatser. Och döttrarna Melanie och Felicia kör 85cc. Hans egen kart är nybyggd.

– Det tog en stund att få inställningarna rätt, men jag hade en liten förhoppning om att kanske kunna ta en pallplats under året. Så det var en vinst bara det. Nu ska vi försöka på riktigt nästa år, fortsätter Roger. Fyra i SM för 650cc 2017 blev Jimmie Walfridson, femma Johan Fransson och sexa Joakim Wicksell medan Roger Lunde gick från åttonde upp till att sluta sjua totalt.

Nu när han blivit kompis med sin nybyggda kart kom också resultatet. För på hemmabanan körde Roger Lunde in som trea i A-finalen för 650cc. Foto: Annemo Friberg
Maja Kärnqvist inledde strålande i sitt första heat och ledde betryggande när målflaggan föll. Tyvärr tillhörde hon gänget som missade alternativspåret. Foto: Annemo Friberg

 

17 förare körde finaltävlingen i Haninge.

Annemo Friberg