CROSSKART I SVERIGE

FRÅN NORSKT TILL SVENSKT GULD

Med bara en ynka poängs skillnad mellan ledande Sebastian Enholm och Sindre S Trøyterud var det spännande värre redan innan start och mycket som stod på spel. Då ställde sig ”Sebban” i den skara som missade alternativspåret. I andra heatet hamnade han i trafik, allt medan de främsta drog iväg och han körde i mål som fyra. Sista kvalheatet vann han, och gick till B-final.  norska mästaren Sindre, han vann med dryga metern helgen innan Haninge, gick det desto bättre. Full pott i kvalet, vilket också hemmaåkaren Robin Tietjens grejade. Två heatsegrar tog Noel Eliasson, och en fixade förutom Enholm också Martin Enlund, ryssen Kirill Stepanov och Isac Reiersen. Sebastian var fullt på det klara med att han måste vidare från B-final till A för att ta hem guldmedaljen.

Här jagar Sebastian Enholm för att försöka komma ifatt framförvarande, samtidigt som han har Oskar Andersson tätt bakom sig. Foto: Annemo Friberg

 

– Jag låg trea och visste att jag skulle bli tvåa. Då fick jag svartflagg, suckar Sebastian. Anledningen var att kvar på startplattan stod en förare och precis när Sebban passerade den elektroniska flaggposten började den blinka gult. Vilket han inte hann uppfatta, utan gjorde en omkörning och fram kom den svarta. Därmed låg vägen öppen för Sindre. Förra året hade han motorproblem i Haninge, men nu avslutade han onekligen med bra flyt. Både norsk och svensk juniormästare som 13-åring. Nu får han inte Riksidrottsförbundets guldplakett, utan den går till bästa svensk och det blev Robin Tietjens.

Ena helgen mästare i Norge och nästa mästare i Sverige. Sindre S Trøyterud har verkligen hittat rätta flytet i 125cc. Foto: Annemo Friberg

 

– Jättebra! Fast jag blev nervös när karten tvärdog i starten och jag precis fick fart på den genom att sparka på kopplingen, säger Robin. Han och Sindre fick dra lott om startspåret, varpå Sindre fick pole.

– Jag ville ha startspåret i mitten och fick det. För därifrån får du rakt spår upp för backen, fortsätter Robin. Men det var då han nästan fick motorstopp och kom iväg först som trea.

– Rätt hyfsat ändå. Men det var svårt att komma ifatt Sindre. Framför fanns också Isac Reiersen, men Robin tog alternativspåret ett varv före Östmarksföraren och var precis i hälarna på Isac när han gick in.

Haninges Robin Tietjens fick ett perfekt varv i finalen och lyckades passera Isac Reiersen när denne tog alternativet. Därmed blev till silver till Robin. Foto: Annemo Friberg

 

– Allt klaffade precis för mig det varvet. Tror aldrig jag åkt så fort på banan, erkänner Robin som onekligen lagt några varv på Högsta. Men fram till Sindre hann han aldrig. Dit fattades det runt 50-75 meter. Brons till Isac Reiersen som var trea i mål.

– Det känns bra att komma på pallen. Säsongen har varit väldigt upp och ner, så med tanke på allt oflyt är jag nöjd med resultatet, säger 13-årige Isac.

Med tanke på det oflyt Isac Reiersen har haft under säsongen var han riktigt nöjd med bronset i 125cc. Foto: Andrea Ivares Berglind

 

RF:s bronsplakett till Martin Enlund, som slutade precis utanför medaljplats. Men fyra i finalracet var Filip Wester, Martin femma, sexa Timmy Enlund, sjua Linus Andersen och åtta ryssen Kirill Stepanov.

Noel Eliasson hade oturen att rulla i sista heatet och när han svängde runt i målkurvan på första varvet i finalen hamnade han i räcket. Troligen därför att det hände någonting med bromsarna i rullningen innan.

Förarna från St Petersburg har inga tävlingar hemmavid, utan får åka långt för att mäta sig med andra. Till Haninge kom från vänster Kirill Stepanov (#178), Nikita Mazurchik (#205), Akop Torosian (#107) och Aleksandr Polianskii (#87). Bäst gick det för Kirill som vann B-finalen och sedan slutade åtta i A. Foto: Annemo Friberg

 

Totalt var det 21 startande i 125cc.

Annemo Friberg