CROSSKART I SVERIGE

OLIDLIGT SPÄNNANDE FINAL

Spänningen är olidlig, speciellt för de som har allt att vinna, och mycket att förlora. Självklart aviserar samtliga i topp tio att komma till start, med det tillägget att Viktor Andersson, som numera tävlar för Bollnäs MK istället för MK Speed, efteranmält sig i en Speedcar istället för att bevaka den niondeplats han har i 650-tabellen. Han körde Xtreme även i Arboga och slutade då på 14:e plats. Gör han det i Haninge är det bra, för ledande Linus Östlund och samtliga femton som sedan följer i listan är redo för årets sista race i Xtreme.

En blivande 20-åring från Sysslebäck som alla förare i Xtreme vill jaga i helgen - Linus Östlund, Finnskoga MK. I bildkanten skymtar klubbkompisen Isac Egonsson. Foto: Christian Gustavsson

 

Linus har gått som tåget, med två fjärdeplatser och lika många segrar. Det ger 103 poäng sedan han räknat bort en 23-poängare. Klubbkompisen från Finnskoga MK, Tommie Svärd, skuggar med sina 97 poäng. Tar han sin första seger i Xtreme, efter att ha varit trea-tvåa-trea i de senaste tävlingarna, beror utgången helt på vad Linus får för placering.

– Väldigt intressant och tufft blir det. Det är bara seger som gäller, konstaterar Tommie.

Bronsplatsen håller Magnus Thituson, fem poäng mindre än Svärd. Han vann senast i Östmark, och har strukit sin åttondeplats från Arboga. I kraft av ny seger i helgen, kan även han gå upp i topp, liksom den norrländska Tigern, med förnamnet Fredrik. Mest troligt är att det är här medaljerna fördelas.

För sedan är det ett hopp poängmässigt ner till Charlie Agerheim. I dagsläget har han 75 poäng, men det är klart att med hemmabana är siktet högt inställt och han kan plocka viktiga poäng från ligan över honom i tabellen. Liksom Isac Egonsson, Roger Eriksson och Jonas Ericsson, alla vill ju avsluta snyggt.

På femteplats i Xtreme ligger Charlie Agerheim, inför sin hemmatävling. Han har 17 poäng upp till bronspengen.
Här leder Haninges Roger Eriksson ett av heaten i Östmark före Jonas Ericson och Jon Johansson. Inför finalen ligger de sjua, åtta respektive 34:a. men Jon har ännu så länge bara kört deltävlingen i Östmark. Foto: Christian Gustavsson

 

Johan Teden var inte med i Östmark, men han har en fjärde och en femte plats sedan tidigare och kan absolut inte heller räknas bort. Medalj är ouppnåeligt, men Johan kan plocka poäng av de andra.

Inte mindre än 32 förare har anmält sig i Xtreme.

Det är inget fel att ha högtflygande planer, men här gick det på tok för Lasse Söderström. Dock inte värre än att han kommer till start i helgen.

 

650cc. ”Det är bara att fokusera och köra på som vanligt” sa Andreas Carlsson efter Östmark. Säffle-föraren har radat upp fyra segrar så långt, men måste räkna in finalen. Så allt annat än seger är ett nedköp. Samtidigt kan Mattias Andersson, Per Björnson och Jimmie Walfridson kryddar anrättningen rejält. Fast det är klart, Andreas leder med femton poäng och har sett ut som säkerheten själv så här långt.

Andreas Carlsson ser svårstoppad ut i år. Hittills har han flugit fram till seger i samtliga deltävlingar i 650cc. Foto: Christian Gustavsson

 

Per Björnson ger aldrig slaget förlorat. Även om det saknas 15 poäng så kommer han att jaga, och ingenting avgjort förrän A-finalen är körd. Här jagas Björnson av Joakim Wicksell. Foto: Christian Gustavsson

 

– Det är nog rätt så ovanligt att någon vunnit fyra deltävlingar på rad. Det har i alla fall inte hänt sedan 2013 ser jag i vårt arkiv, säger Håkan Persson, utskottets ordförande och fortsätter:

– Det är så nackhåren reser sig, så spännande är det! Men jag tycker faktiskt att Andreas kämpat så länge och kört så bra att han är värd att vinna i år. Den åsikten är det säkert fler som delar, men när hornen växer ut ur hjälmen viker sig ingen av en sådan anledning. Och i en final kan allt hända. Men visst har Andreas stora möjligheter att äntligen plocka guld i ”stora” SM. Det troliga är att silvermedaljören står att finna i trion Mattias, Per eller Jimmie. När det kommer till brons finns det på pappret ytterligare en handfull aspiranter som kan ta sig så högt. Men då ska precis allt klaffa, och de högre upp misslyckas. 19 förare är anmälda i 650cc.

Två av Haninges förare som ska försöka knipa poäng i helgen i 650cc: Richard Johansson och Dan Skoog. Foto: Christian Gustavsson

 

250cc. För två år sedan vann Robin Kareliusson i Haninge. Förra året hade han pole och ledde A-finalen då fälgen sprack.

SM-ledaren i 250cc, Robin Kareliusson, ställde så tidigt in fokus på kommande helg att han glömde bort att anmäla sig i tid. Så nu blir det åka av! Foto: Christian Gustavsson

 

– Haninge är en favoritbana så det känns bra! Det ska bli både spännande och skoj, säger Robin. Han gick med sin seger i Östmark upp i ledning. Fast marginalen ner till Markus Andersson är bara tre poäng.

– Ett bra resultat siktar jag på, och att flytet är med mig, säger Markus som inte glömt att bromscylindern gick sönder redan på startplattan i Östmark och att han åkte tre varv utan bromsar. Sedan tog det slut när han fastnade i en konkurrent.

– Jag ska fokusera på mitt och göra det jag kan, fortsätter Markus Ytterligare åtta poäng bakom finns Marcus Svensson, som hade full snurr i maskin i Östmark efter bekymren i Tomelilla. Årets första seger skulle sitta fint.

– Ja, det är vad vi siktar på! Då är det helt upp till de andra vad det blir för valör på medalj, säger Marcus.

I Östmark tappade Markus Andersson tabelledningen, men i det här heatet tog han spets före Max Grotherus och William Sätereie samt Tommie Svärd som kubbas om tredjeplatsen. Foto: Christian Gustavsson

 

Fyra poäng bakom sig har han William Sätereie, som i sin tur jagas av Tommie Svärd. Faktum är att rent teoretiskt kan elfteplacerade Max Grotherus nå bronsmedaljen, men i praktiken är det knappast troligt att alla tio framför har en dålig dag. Men det visar på hur oerhört jämnt det är i klassen, och att finalen är superviktig. 16 förare är anmälda i 250cc.
 

Kolsvas William Franzén var precis utanför pallen i Östmark. Dags att kliva upp där i helgen? Foto: Christian Gustavsson

JSM 125 cc. Tre raka andraplatser har fört upp Sebastian Enholm i tabelltopp. Men att pusta ut är fullständigt otänkbart, för Sindre S. Trøyterud är bara ett steg/poäng bakom. 13-årige Sindre var dessutom i Trysil den gångna helgen där han vann det norska mästerskapet.

– Förra året hade vi motorproblem i Haninge, så nu ska vi pröve med revansch och de dem en fight, säger Sindre.

En ynka poäng har den unge norrmannen Sindre S. Trøyterud upp till tabelltoppen i 125cc. Det är nu eller aldrig om han ska bli årets svenska juniormästare. Foto: Annemo Friberg

 

Att det är jämnt visar sig också av att det är olika segrare i samtliga fyra deltävlingar så här långt. Isak Reiersen vann första (är nu fyra totalt), Robin Tietjens andra (bronsplats), Sindre tredje och hans landsman Lucas Waaler senast i Östmark. Men Lucas kommer inte till Haninge.

– Oavsett vem som vinner får den föraren JSM-guldet. Däremot delar vi ut Riksidrottsförbundets plakett till den bästa med svensk licens, säger Håkan Persson.

Robin Tietjens har hemmabana i helgen. Kanske att det kan hjälpa honom i jakten på ädlare valör än den bronsplats han ligger på. Bakom skuggar tabellettan Sebastian Enholm. Foto: Christian Gustavsson

 

NEZ-mästaren Martin Enlund är femma, med 89 poäng precis som Isak. På sjätteplats återfinna Noel Eliasson, som tränat en hel del under sommaren och tog sin första seger i 125 förrförra helgen. Då vann han rubbet i Borlänge, och ledde finalen från start till mål. En ny seger och han kan klättra till medaljplats, precis som Timmy Enlund, Hampus Wretman och Elias Svensson. Mest troligt är dock att det är dagens fem i topp – Sebastian, Sindre, Robin, Isak och Martin – som gör upp om medaljerna.

Arbogas Noel Eliasson tog sin första seger i 125cc nyligen i Borlänge. En ny seger i helgen skulle bättra på den sjätteplats han han inför finalen. Foto: Christian Gustavsson

 

Som vanligt finns det förväntansfulla Mini-åkare till start, åtta anmälda, samt 32 i 85cc. Haninges Patrik Hallberg hade ingen lycka i Östmark, så nu laddar han för maximala utdelning. Vilket han körde till sig i Arboga. Det är nog ett måste, om han ska lyckas rubba Karl Peder Nordstrand som leder cupen på 107 poäng mot Patriks 96. Samma differens är det sedan till trean Elias Nilsson. Även här hänger utgången helt på hur det går för enskilda förare, och om konkurrenterna drabbas av otur eller har en lyckodag.

I 85cc-cupen har Patrik Hallberg elva poäng att ta in på Karl Peder Nordstrand. En tuff uppgift för Haninge-föraren, men helt omöjligt är det inte heller. Foto: Annemo Friberg

 

”Gubbarna” i 40+cupen får i helgen ett tillskott i Dick Wicksell, SMK Uppsala. Under de år han körde crosskart förut blev det tre nordiska guld och segrar i Sverigecupen. Sedan ägnade han sig åt rally och rallycross på hög nivå. – Jag kan inte bara jobba jämt utan behöver göra någon annat, så jag har köpt Anders Michalaks kart. Nu ska vi försöka busa lite med de andra i Haninge, säger Dick.

Han får bland annat tampas med ledartrion Jonny Andersson, Niklas Fransson och Johan Eklund.

En seger och tre andraplatser har Jonny Andersson så här långt, så det här är ingen ovanlig syn. Johan Vestlund är den som är närmast bakom i bild. Foto: Christian Gustavsson

 

Annemo Friberg