CROSSKART I SVERIGE

ANDREAS FJÄRDE RAKA VINST

650cc. Frågan är om Per Björnson klarar av att stoppa Andreas Carlsson den här gången. I det vackra vädret i Östmark tog Andreas sin fjärde raka seger, vilket betyder att han hittills vunnit samtliga deltävlingar. En återstår - finalen i Haninge.

– Om jag fattat allt rätt blir de silver om jag blir nia i finalen och Per eller Mattias (Andersson) vinner, konstaterar Andreas. Och erkänner att det var lite nervigt i Östmark, han vill ju så gärna ha guldet i år då planen är att sedan gå vidare till rallycross.

– Först rullade ju Peter Gillberg och det blev omstart. Sedan var det någon som tjuvstartade och då hann jag bli nervös! Ändå blev det ny seger, trots att han startade från andra spår efter att ha varit tvåa i sitt sista heat. Då fick han en dålig start, hamnade i trafik och kom aldrig om. Så helt omöjlig att slå är han inte. Vilket naturligtvis gör att Per Björnson inte gett upp hoppet om ett nytt SM-guld.

– Det finns fortfarande en chans. Den är liten, men än har jag inte gett upp, skriver han på Facebook. Per vann sina kvalheat och hade pole i A-finalen. Slutade sedan tvåa med Mattias Andersson bakom sig som trea.

På femte plast slutade Maja Kärnqvist i sin 650-debut. Efter allt trassel i 250cc ville hon prova något annat och 650 ser ut att passa henne perfekt!

I år är han verkligen svårstoppad, Säffles Andreas Carlsson. I Östmark tog han sin fjärde raka seger i 650cc. Foto: Christian GustavssonI år är han verkligen svårstoppad, Säffles Andreas Carlsson. I Östmark tog han sin fjärde raka seger i 650cc. Foto: Christian Gustavsson
Maja Kärnqvist gjorde debut i 650cc och slutade femma. Foto: Christian Gustavsson

 

125cc. I första kvalheatet var Sebastian Enholm tvåa efter Lucas Waaler, resten vann han. Pole-platsen vikt för Sebastian i A-finalen.

Han gjorde också ett ryck i starten och ledde alla fem varven till alternativet. Där kom han ut som trea.

– Jag ville så gärna vinna, för efter Lidköping i våras har jag nästan bara varit tvåa, säger Sebastian. Men han blev det igen. Fast det hängde på håret. När Jacob kom ut från alternativet, strax innan målet, var det inte många millimeter från att Sebastian hunnit om. Sindre S Trøyterud trea och Isac Reiersen fyra. Femma Martin Enlund.

– Det var väldigt jämnt och tuff konkurrens, så jag är väldigt nöjd med femteplatsen, säger Martin som var hack i häl på Isac. Thomas Eek Murstad slutade sexa, Elias Svensson sjua, Noel Eliasson åtta och Timmy Enlund nia. Den som tappade mark var Robin Tietjens. Han hade motorproblem hela lördagen, vridventilerna pajade då det var fel på tändningen.

– Jag får verkligen kämpa i Haninge för att komma tillbaka på medaljplats, suckar Robin. För nu stannade han bokstavligt talet i B-finalen. Inte på grund av motorn, utan för att han krokade ihop med Martin Håkansson så storslaget vet sig. Ny JSM-ledare är Sebastian Enholm, med en poäng mer än Sindre.

– Det är första gången jag leder, så det blir spännande i Haninge, säger Sebastian.

Han ville så gärna vinna, Sebastian Enholm, men det blev en ny andraplats. En stor tröst var att han ändå gick upp i JSM-ledning i Östmark! Här har han tagit starten tätt följd av norrmännen Sindre S Trøyterud, Lucas Waaler och Thomas Eek Murstad. Foto: Christian Gustavsson
Ny plats i A-finalen blev det för Timmy Enlund i 125cc, där han slutade nia. Foto: Annemo Friberg

 

250cc. Även här blev det omkastningar i tabelltoppen, då Robin Kareliusson vann i Östmark. Annars så säkra Markus Andersson tappade bromsarna och körde in i framförvarande, fick svartflagg och slutade nia i A-finalen.

– Tråkigt! Vi åker rätt lika så jag hade förväntat mig en bra fight, säger Robin. Men Markus blev stående. Istället var det Robin som gick till spets från sitt andra startspår, och sedan ledde hela finalen på sin hemmabana. Där han så klart kört många varv, och vann även 2015.

– Det kändes rätt säkert, helt magiskt. Jag kände då ingen puttande bakifrån, konstaterar han. Tvåa Marcus Svensson, trea Tommie Svärd, fyra William Franzén i sin andra A-final för året, och femma William Sätereie.

Hemmaseger och bästa tänkbara utgångsläge inför finalen i Haninge, det har Robin Kareliusson. Han ledde från start till mål i 250cc. Foto: Christian Gustavsson
Det blev en svart dag för Markus Andersson. Först tappade han bromsarna, sedan for han rakt in i en konkurrent och så var det slutåkt. Han förlorade även mästerskapsledningen. Foto: Christian Gustavsson

 

Xtreme. Den här gången fick Magnus Thituson allt att stämma på söndagen.

– På lördagen funkade inte starterna för mig, men vi gjorde lite ändringar och på söndagen satt de, säger Magnus. Han hade också lagt ett antal träningsvarv på banan i Östmark för att finslipa innan helgens viktiga tävling.

– Vi klockade Linus (Östlund) och jag var snabbare än honom då. För mästerskapets skull hade jag gärna sett att Tommie (Svärd) kommit tvåa, fortsätter Magnus.

Han, Linus och Tommie (pole) stod i första led när starten gick. Trångt blev det redan innan första sväng och den som inte fick plats var Linus.

– Sedan kom jag ur rytmen och det blev en halvdålig final, suckar en besviken Linus. För han kom upp ur sandfållan, men hade tappat ett par placeringar ner till fjärde plats. En plats han också hade i mål.

– Surt! Bra för min del att norrmannen Aleksander Wiik blev tvåa, för det tog bort lite poäng i mästerskapet, fortsätter Linus. I kraft av sin andra tredjeplats för dagen, knaprade Tommie in två poäng på ledande Linus.

– Skönt att få knappa in, men surt att missa andraplatsen! Jag gled ut lite, och då körde norrmannen förbi, suckar Tommie. Då hade han legat tvåa hela finalen, fram till sista varvet då han alltså missade lite i första kurvan. Där hade det kommit ut sand på banan, och det var han inte riktigt med på.

Femma Roger Eriksson, sexa Fredrik Tiger och sjua Isac Egonsson. Isac vann sitt första heat, men fick sedan problem och tog sig vidare efter seger i B-final. Åtta i A slutade Charlie Agerheim och nia Jonathan Eskilsson i sin första A-final i SM. 17-årige Jonathan började nyligen med crosskart, först i en äldre maskin. Nu har han bytt upp sig och vann genast två kvalheat.

– Det var långt över förväntan! Vi åkte mest till Östmark för att prova grejerna och se hur det skulle gå. Nu får vi sikta på ny finalplats i Östmark, säger Jonathan förväntansfullt.

I Höljes gick det inte riktigt Magnus Thitusons väg, men i Östmark blev det seger i Xtreme för Torslandas förare. Foto: Annemo Friberg
Idkerbergets Jonathan Eskilsson överraskade alla, även sig själv, med att ta sig direkt till sin första A-final i Xtreme. Foto: Christian Gustavsson

Dagens allra gladaste segrare var nog ändå Jonathan Rådström, som vann 85-klassen och firade framför hemmapubliken.

SM-tävlingarna i Östmark lockade totalt 147 startande. Nästa deltävling är finalen i Haninge.

Annemo Friberg