CROSSKART I SVERIGE

GULDFIGHT I HIMLABACKEN

Den ende i 250cc som bor skapligt nära Himlabacken är Marcus Svensson, som har runt femton mil från Mellerud till Borås.
– Vi har inte riktigt nära till någon bana, och det här blir min första start i Borås, säger Marcus och fortsätter:
– Det ska bli häftigt att bara åka grus, det är inte så ofta och jag gillar det!
Han har testat lite hemma, fast rakt fram på asfalt, och då gick karten riktigt, riktigt bra.

Egentligen har inte Marcus Svensson nära till någon bana från sitt hem i Mellerud. Till Borås är det ungefär samma femton mil som till Karlstad. Foto: Annemo Friberg


Intressant comeback gör Daniel Jansson, mc-åkaren som senast körde crosskart 2015 och då tog guld i SM-sprinten uppför Södra berget, i Sundsvall. Han kör som vanligt mc också, och hyr sin gamla bil.
– Nya ägaren hade inte tid, och jag ska ju ändå dit. Fast den här gången ska jag inte köra på någon däcktrave. Det gjorde jag förra gången det var SM-vecka i Borås, säger Daniel.
Det blev ändå en silverpeng den gången.
– Det är klart jag siktar på guld, fortsätter han.
Daniel och alla andra får se upp med Markus Andersson. Föraren från Kopparberg har vunnit de två senaste SM-deltävlingarna och är den att jaga uppför Himlabacken.

Roger Lindberg har haft bekymmer med sitt eldrivna växlingssystem. Förhoppningsvis har han nu ordning på det och kan ta Himlabacken med storm efter att ha spelat EM i rullstolsrugby i Tyskland. Foto: Annemo Friberg

 

I 650cc är Per Goodison den som bara har åtta mil från Vara till Borås. Men han han sålt sin kart, och letar nytt.
– Jag har länge varit sugen på Xtreme, för det är mer likt rallycross som jag körde förut. Det är bara så svårt att få tag på någon bra. Men hinner jag så kommer jag, säger han.
Oavsett någon ”hemmaförare” eller ej i klassen är Andreas Carlsson favorit till segern. Årets suverän leder SM på maximala poäng, och han vann under SM-veckan förra året. Förhoppningsvis kan de andra killarna till start sätta hårt emot. Eller Miriam Walfridsson! Hon har inte kört något än i år, men nu ansluter hon.
– Det är lite nervöst, men jag ska förbereda mig så gott jag bara kan efter Höljes. Det är så hög nivå på crosskart i Sverige, vilket är fantastiskt roligt, men jag tror ändå jag har goda chanser om karten funkar liksom självförtroendet. För i backsprint är det bara upp till mig, säger Miriam.
Hennes första år i crosskart var 2014, och då var hon med i Borås. Presterade bra i kvalet och försökte tjäna tid i finalen i en längre kurva. Varpå hon touchade en däcktrave och snurrade.
– Som jag minns det var det en väldigt fin backe som innehöll det mesta. Bra i ordning också, fortsätter hon och tanken är att hon nu ska komma igång med sitt tävlande igen.

Förra gången det begav sig i Himlabacken, 2014, var det Peter Gillberg som tog hand om guldet i 650cc. Kan han upprepa den bragden i år? Foto: Annemo Friberg
Tio till start i 650cc där Team Westoms Johan Fransson finns med för att ta sig till final och därefter sikta på pallen. Foto: Annemo Friberg

 

Tolv anmälda till Xtreme och där har både Magnus Viktorsson och Tomas Danielsson klubbadress Borås, MK respektive FMCK. Tomas kommer från enduro och debuterade i crosskart i Höljes.
– Jag tog första bästa tävling som kom, men det är mycket att lära när man inte kört bana förut. Och inte på fyra hjul, menar Tomas som hunnit träna en del sedan dess.
– Har man inte jättehöga krav så blir allting bra, och det är en rolig gemenskap, fortsätter han.

Efter att Tomas Danielsson köpt sin Xtreme valde han första bästa tävling att debutera i, och här ger han sig iväg ut på första träningsrundan i Höljes. Nu gör han snart debut hemma i Borås. Foto: Annemo Friberg


Det är via kompisen Magnus Viktorsson som intresset föddes. Magnus å sin sida drömde länge om att komma i gång.
– Jag köpte den som en 40-års present, för crosskart såg ut att vara det roligaste som finns, säger Magnus.
Idag ser han körningen som en höjdpunkt i tillvaron, varje gång han sätter sig i bilen. Debut gjorde han i Sundsvall för tre år sedan. Då hade han precis köpt sin.
– Det är inte mycket jag kört i Himlabacken, men jag hoppas hitta upp!

När Magnus Viktorsson fyllde 40 år firade han sig själv med att skaffa en Xtreme. Då var det till SM-veckan i Sundsvall, här är han i farten i Höljes. Foto: Annemo Friberg


En som nästan har hemmaplan, bara sex och en halv mil till Borås, är Magnus Thituson från Torslanda MK. Nu senast i Västerås hade han en väldigt jämn fight med Linus Östlund.
– Men i Himlabacken har inte Linus tränat, så det är hugget som stucket hur det går, säger Magnus.
Förra året tog Linus silver i Norrköping, medan Magnus som bäst har en fjärdeplats från SM-veckan i Sundsvall. Då var han två hundradelar från brons. Nu när han bytt till en motor på 750cc vill han gärna upp på pallen. Helst överst.
– Det troliga är en ny duell med Linus, och jag ska i alla fall göra allt jag kan för att vara först upp, fortsätter Magnus.

Magnus Thituson vill gärna ha regn, för i Arboga briljerade han i vätan och målet är att ta första medaljen i Borås. Helst guld förstås i tuffa Xtreme. Foto: Christian Gustavsson


Annemo Friberg