CROSSKART I SVERIGE

FAVORITERNA HÖLL I ARBOGA

Först ut var förstås de nio ”miniorerna” som körde sin förkortade bana med bravur. Pris, jubel och applåder till alla.
Därpå 85cc där det var så hett att det fick bli ett par omstarter. Tidigare har norrmannen Karl Peder ”KP” Nordstrand varit först till mållinjen, men den här gången var Patrik Hallberg vassast och fick kliva överst på pallen. Varpå Haninge-gänget jublade så det måste ha hörts in till Fellingsbro. KP tvåa och Leon Strucel trea. Han hade ingen strålande inledning, utan gick som trea in i C-finalen efter en seger och ett par svåra heat. Där blev det en relativt lätt seger och avancemang till B. Med startspår där bak var han sist ut i första kurvan.
– Sedan kunde jag ta ett par på innern, innan jag höll på att bli mosad mitt emellan två, säger Leon.
Som backade av något, och när de andra krokade ihop kunde han runda på vänstersidan. En par manövrar som tog tid.
– Jag låg rätt långt bak och det hände inte så mycket, fortsätter Leon.
På tredje varvet gjorde han en omkörning i tredje kurvan. Efter hårnålen kom han jämsides med Vendela Rosmalm Sebom, hon i vänsterspår och när de passerade nästa höger var det närkontakt, och Leon hade på kort tid gått upp på tredje plats. När sedan Charlie Rosmalm Sebom tog alternativet, kunde Leon sikta in sig på att jaga ikapp Erik Andersson. På fjärde varvet tog Erik alternativet, och Leon gick upp i ledning. På sista varvet var det Leons tur att ta den extra rundan och då kom Erik tillbaka. Men platsen i A var fixad.
Där blev det ett par omstarter, innan fem förare kunde göra upp. Patrik vann som sagt, före KP och Leon trea. Egentligen var han fyra över mållinjen, men Jonathan Rådströms kart, liksom Erik Anderssons, gick lite för fort och de uteslöts. Etta, tvåa och trea blev Leons finalresultat.
Totalt 38 startande i klassen.

Tredje gången gillt för Patrik Hallberg, som i Arboga var först till målflagg i 85cc.
Redan från start i A-finalen var Patrik Hallberg i täten för 85cc. Närmast bakom följer Karl Peter Nordstrand, Jonathan Rådström, Erik Andersson och Leon Strucel.

 

 

125cc

Även här blev det en omstart. Detta sedan Sebastian Enholm fått en stoppsladd i velodromen och Robin Tietjens inte hann väja, utan det blev närkontakt och Robin rullade. Heatet rödflaggades och bärgare fick tillkallas.
– Nu blir det hem och mecka inför Västerås, för jag ligger tvåa i Svenska Cupen, säger Robin.
Då hade Karsten Nordli haft täten, men blev strax omkörd av Sindre S Trøyterud. I omstarten var det Sindre i ledning från start till mål.

Norrmannen Sindre S. Trøyterud tog årets första seger i 125cc i Arboga

 

Isac Reiersen fick en dålig start och försökte avancera. Varpå det blev trångt och han tappade sin kaross. Därmed var det sju kvar på banan och förut Sindre och Karsten var svenskarna Rickard Landholm, Rasmus Brunnkvist, Hampus Wretman, Martin Enlund och Sebastian Enholm i final.

Här är det strax slutåkt för Isac Reiersen i 125cc. Strax före ligger Rickard Landholm.


Sebastian hade två kvalsegrare bakom sig, men också en nolla från första omgången. Då hamnade han i räcket därför att han inte såg någonting, och blev illa påkörd av en konkurrent i den dåliga sikten. Men teamet lyckades räta ut och reparera så Sebastian kunde fortsätta. Belöningen blev en andraplats. Trea Martin Enlund, som kom in som vinnare av B-finalen.
– Ingen bra helg från början, men i finalerna gick det bra, konstaterar han.
Från början låg han femma i fältet, men gjorde ett par snygga omkörningar. Ett tag var han uppe på andraplats, men när han tog jokern på sista återtog Sebastian den placeringen. Fyra Hampus, femma Karsten, sexa Rasmus och Rickard.

Totalt 24 startande i klassen.

Tät kamp i 125cc mellan Rasmus Brunnkvist, Martin Enlund (skymd), Hampus Wretman och Rickard Landholm.

 

250cc

Här var det 17 förväntansfulla förare och de sex som vann kvalheat i lördagens blöta var Markus Andersson, Robin Kareliusson, Tommie Svärd, William Sätereie, Petter Fjelstad och William Franzén. Så långt hade Robert Bergman ”bara” sex poäng, men i tredje omgången blev det en tia. Så avslutade också Markus Andersson och Tommie Svärd och i lottningen vann Tommie pole-platsen.

Men racet vann Markus. Han fick en kanonstart och bara eldade på med Robin Kareliusson ett par meter bakom. Max Grotherus tvingades bryta, och Nils Andersson åtta.
– Motorn gick varm och jag tappade allt i finalen, suckar Nils.
Robin suckade också. Fast han blev tvåa:
– Jag vill ju vinna! Och nu utökade Markus med tre poäng… Fast det är kul att det blir tight!

En andraplats är en andraplats och svår att nå. Men Robin Kareliusson ville ju så gärna vinna 250cc i Arboga…


Och Markus han sken som solen (den på himlen försökte bryta igenom):
– Riktigt skönt med en ny seger!
Sista pallplatsen gick till Tommie Svärd, medan William Sätereie hamnade precis utanför. Jagade bakom över mållinjen gjorde i tur och ordning Petter, William (Franzén) och Robert Bergman.

Hemmaåkaren William Franzen, Kolsva MS, vann sitt andra kvalheat och gick som sexa in i A-final. Där blev han också sexa.

 

650cc

”Det flyter på bra nu”. Så summerar Andreas Carlsson sin helg i Arboga. Visserligen gick han från kvalet med ”bara” 27 poäng, precis som Mattias Andersson och Joakim Wicksell.

Efter tre deltävlingar har Andreas tre raka segrar och det börjar bli guldvittring för Säffle-föraren. Bakom följer Joakim Wicksell och Mattias Andersson, som båda tog sina första pallplatser i 650cc. Mattias tvåa och Jocke trea.

 

– Jag fick en dålig start i tredje och de bredvid krokade ihop så en studsade in i sidan på mig, säger Andreas som ska byta plastkaross till Östmark.
Men även om de stod på rad i starten, hade Andreas ryckt åt sig en ansenlig mängd metrar på bara några meter. När klungan rundade den bortre backen var han redan nedanför. Han fick ju sin motor kontrollerad efteråt i Tomelilla, och hemma igen upptäckte han att ett ventilsäte sjunkit in. Så motorn har varit på översyn sedan dess.
Inför finalen kom det några regnstänk och många skruvade som besatta i depån. Andreas bland annat.

– Men banan torkade upp snabbt så det krängde bra när greppet blev bättre, konstaterar han.
– Som att rida en gunghäst, säger Per Björnson. Den forne giganten hamnade utanför pallen som fyra. Då hade han råkat få gashäng på första varvet i tredje omgången, men lyckades köra upp sig från femte till att bli trea den gången.
– Det ser inte ut att bli min säsong det här, konstaterar han.
Så mycket bättre då för Mattias Andersson som tog platsen närmast bakom Andreas.
– Tvåa efter honom är som en seger! Dessutom är det min första pallplats i 650, säger Mattias.
För Joakim Wicksell blev Arboga ett ordentligt steg uppåt, då han tidigare noterat två raka niondeplatser. Nu blev han trea, hans första pallplats i 650.
– Jättekul! Planen var att det skulle bli så den här gången, säger Jocke.
Femma blev Jimmie Walfridson och sexa Jimmie Österberg, som i det närmaste studsade över Per Goodison när han fick ett stopp efter hårnålen. Sjua Roger Lunde, åtta Johan Fransson och nia då Goodison.

16 startande i klassen 650cc.

Ingemar Nilsson skojade om att han nog skulle få sparken när Per Björnson tvingade fram honom till prispallen. Men den trogne mekanikern fick istället två flaskor, en champagne och en whiskey, för att han alltid ställer upp och dessutom nyligen fyllt 60 år.

 

Xtreme

Hetare än het var Fredrik Tiger som tjuvade grovt. I nästa försök gick det bättre och alla dundrade ner mot första böj, där det strax blev trångt. Så trångt att Jonas Ericsson och Isac Egonsson gjorde en egen bana ut i gräset. Båda kom loss, men ordentligt akterseglade och Isac med punka vänster bak. Jonas laddade hårt och tog in, men snurrade i hårnålen och där blev han kvar.

Starten går i Xtreme och Linus Östlund fick det att stämma perfekt, trots lerigt innerspår. Jonas Ericsson kom iväg ruggigt bra från bakersta led, men dessvärre tog det roliga slut i första sväng. Fredrik Tiger är också bra med, liksom Tommie Svärd.


I Xtreme var det 26 stycken till start, och både Linus Östlund och Magnus Thituson kvalade in med full pott.
– I vätan trivdes jag alldeles utmärkt. Men i finalen blev jag rammad, suckar Thituson märkbart irriterad.
Inte undra på, för en slang hoppade av och han fick bryta.
– Det här är inte folkrace, och jag skulle gärna se hårdare tag från domarna, fortsätter han.
Den som höll sig undan all annan kontakt var Linus. Han bara rann iväg, och när han var på väg att varva Isac valde han att ta alternativet. Han tappade inte ledningen då heller. Däremot tappade Fredrik sin andraplats då han alldeles innan målflagg tog alternativet och Tommie flög förbi.
– En lyckad helg! Målet var att nå pallen i både 250 och Xtreme och det gick ju lysande, konstaterar Tommie.
Precis utanför pallen slutade Charlie Agerheim med Johan Teden som femma. Isac klarade sjätteplatsen, medan Peter Lundmark, Magnus och Jonas alla fick inse att de i alla fall tog sig till final. Men inte riktigt var med och körde om det.
För Linus innebär segern i Arboga att han gick från elva poängs ledning i mästerskapet till att nu ha femton mer än tvåan Tommie Svärd, som i sin tur klättrade från fjärde till silverplats. Inte undra på att Finnskoga MK:s ordförande, Morgan Östlund, var angelägen om att ta en bild på klubbens två förare i Xtreme efter prisutdelningen.

Morgan Östlund, stolt pappa och ordförande i Finnskoga MK, fotograferar förarna Tommie Svärd och Linus Östlund. Tack vare andraplatsen klättrade Tommie upp till silverläge bakom hittills överlägsne Linus i Xtreme.

 

Mekanikerna My Lind gjorde debut i Xtreme, med målet att vara före pappa Jon och det lyckades hon med. Hon gick till C-final, även om hon där tvingades bryta. Jon hamnade utanför finalplats.
För Marcus Agerheim blev det en brutal rullning i B-finalen i Xtreme. Han såg en lucka som snabbt försvann och det slutade med stela muskler, stukat finger och en kart som behöver större omplåstring.

I Veteran 40+ blev det en ny seger för cupledande Jonny Andersson. Tomas Boklund tog visserligen hand om starten och Jonny svängde in på alternativet tidigt. Han hann ändå köra ikapp och var nästan i rygg på Boklund när han på sista varvet tog den extra svängen innan mål. Trea Niklas Fransson.


Annemo Friberg (text & bild)