CROSSKART I SVERIGE

REKORDMÅNGA ÄVEN I ARBOGA

 

 

Tio anmälda i Mini, med ”hemmaåkarna” Leo Ericsson och Alfred Eriksson förstås. 85cc är största klass med 35 åksugna, där Karl Peder Nordstrand från Hammar redan vunnit två tävlingar på raken. Vem kan utmana? Försöka tänker så klart Jonathan Rådström, Patrik Hallberg, Elias Nilsson och Timmy Sakariassen. Från trakten runt Kägleborg, det vill säga KAK (historiskt sett motorstarka Köping, Arboga och Kungsör) komne Robin Lejtorp och Alvin Franzen.

Tredje cup-klassen är 40+ Veteran och där är den nio anmälda. Jonny Andersson har, efter två raka andraplatsen, tagit kommandot i tabellen. Kanske att första triumfen kommer nu för MK Speed:aren?

En kvartett veteraner som kommer till Arboga. I täten Jonny Andersson, som också leder cupen, därefter Mats Sebom, Tomas Boklund och Henrik Spets. Foto: Annemo Friberg

125cc

Frånsett ett par NEZ-åkare bland de tio främsta i tabelltoppen, kommer samtliga andra till Kägleborgsbanan för att plocka viktiga poäng. I Tomelilla tog Robin Tietjens sin allra första seger, efter att ha kört Crosskart i fyra år och själv fyller 14 senare i år. Segern förde honom upp i JSM-ledning.
– Guldet hägrar! Jag ska göra vad jag kan och det är en bra och rolig bana i Arboga. Där har jag varit i några år nu, säger Robin.
Bröderna Martin och Timmy Enlund vill gärna sätta emot.
– Det låter bra det! Vi ska mecka lite och sedan lägga i en växel till för att vara lite närmare toppen, säger Martin.
Han gör sitt sista år i 125cc, då han fyllt 16 år.
– Det vore trevligt med en medalj, det är målet!
Hur är det med rivaliteten då med lillebror? Den två år yngre Timmy.
– Ingen fara! Det är alltid kul om det går bra för honom också, svarar Martin som nu ser fram emot Arboga och en bana där han lagt 60-70 varv totalt.

Västerås-föraren Martin Enlund vill väldigt gärna avsluta sin karriär i 125cc med en medalj. Inför den tredje deltävlingen ligger han femma. Foto: Annemo Friberg
En bild från Höljes med Linus Andersen och Charlie Karlsson. Snart ska de jaga både varandra och andra konkurrenter i 125cc i Arboga. Foto: Christian Gustavsson

250cc

Markus Andersson har fått en flygande start på säsongen. Jagade vilt från en tredjeplats i Höljes, och rullade brutalt. Sa direkt efteråt att till Tomelilla bara skulle han, om han så skulle bygga nytt både dagar och nätter. Och åkte ner för att ta full pott på Svampabanan.
Nu väntar ”Käglan” och den ser han som lite av hemmabana. Markus bor ju bara tre mil därifrån, norr om Örebro.
– Visserligen gillade jag Tomelilla och hittade känslan där direkt, och lyckades vinna trots att en stötdämpare gick av och jag körde det heatet på hasplåten, säger Markus.
Han har två SM-guld från 125, men ”bara” silver och brons i 250.
– Det är ju mitt fjärde år nu i klassen så det är hög tid, avslutar han.
Men självklart har inte killar som Robin Kareliusson, Marcus Svensson, William Sätereie och Robert Bergman något annat i tanken än att vara först till målflaggan kommande helg. Liksom hemmaåkarna Mattias och William Franzén. Det korrekta är att Mattias är äldst, och farbror till ”Wille”. Den senare gör sin andra säsong i klassen och ledde ett heat i Tomelilla som rödflaggades. I omstarten exploderade motorn och han blev sen till nästa kvalheat. Lyckades ändå vinna, men nollades då han faktiskt kom för sent till start. Nu är det revansch som gäller.

Det finns två Franzén i 250cc. Här är den äldre av dem, Mattias med startnummer 233. Han tvingades stå över Tomelilla på grund av ryggproblem, men nu är han med igen. Foto: Annemo Friberg
Den yngre Franzén i 250cc är William, brorson till Mattias. Efter två körda deltävlingar är ”Wille” på 21:a plats i SM-tabellen. Foto: Patrik Rydh

650cc

Bättre och bättre är det som gäller för Jimmie Walfridson, efter sjätteplatsen i Höljes och andraplatsen i Tomelilla.

Fjorton poäng har Jimmie Walfridson upp till toppen av SM-tabellen i 650cc. I helgen ska han göra allt han kan för att minska det avståndet. Foto: Annemo Friberg

– Vi ska försöka oss på en förbättrad repris i Arboga, säger han.
Tvåa i tabellen efter svårslagne Andreas Carlsson, den som alla vill slå i helgen.

– Nej de ger sig inte så lätt! Men jag tänker inte slappna av och det vore kul att vinna igen, säger Andreas.
I Tomelilla tog sig Felicia Walfridson till final genom att vinna B-finalen. Kul om hon ger killarna en match och gå direkt till A-final den här gången.
Alexander Ström är på hemmaplan och det kan bara bli bättre än senast. Då flög han över hoppet i Tomelilla så att motorn stannade i första heatet. I andra skuttade han på nytt, och då lossnade förgasaren. Sedan var den dagen förstörd.

Helgen i Tomelilla har Alexander Ström lagt bakom sig, och hoppas nu på framgångar hemma i Arboga och Kägleborgsbanan. Foto: Annemo Friberg

Än värre för ”Jocke” Wicksell som kraschade våldsamt.
– Jag mår skapligt och karten är på bättringsvägen. Svingen måste jag bygga nu, men konstigt nog är det inte ett enda märke på buren, säger Jocke.
Han tror att snurrningen var mycket bakåt, och att han fick stöd av stolen istället för att hänga i bältena.
– Jag hann tänkta ”håll hårt i ratten” och rattstången är krokig så det gjorde jag!
När starten gick var han inte med, en bidragande orsak att det sedan blev trångt när andra väjde. Men till Arboga har Jocke en ny idé.
– Nej, jag berättar inte vad, men då ska det gå bättre i starten.

Xtreme

Utvecklingen i Xtreme går med stormsteg och det lär bli en spännande tävling i Arboga. 28 anmälda, vilket gör det till största SM-klass. Där finns gamla rävar och unga vesslor. En med stora förhoppningar är Kolsvas Jonas Ericsson:

Hemmahoppet Jonas Ericsson flög fram i Höljes, men krokade ihop ett par gånger i Tomelilla och fick inte de poäng han siktat på. Nu är det nya tag som gäller. Foto: Annemo Friberg

– Det var på Käglan jag första gången provade klassen, och den banan har jag lite kontroll på. Så visst siktar vi på en topplacering!
Men han inser att det gör alla andra också.
– Bra mycket tuffare i år och man får inget gratis. Det blir till att kämpa sig till poängen. Å andra sidan är det roligt med variationen mellan förarna och utvecklingen blir intressant att följa, säger Jonas.
I Tomelilla tog Linus Östlund sin första seger i klassen, före Fredrik Tiger, Tommie Svärd och Johan Teden. Just den senare krokade Jonas ihop med i första heatet nu senast och blev stående. Det blev han också i B-finalen, då med krökt framvagn.
Från B till A gick senast Isac Egonsson och Roger Eriksson, som därmed var i A-final för första gången.Tyvärr körde han sönder sin John Player Special och fick bryta.
– Jag växte upp med Ronnie Peterson och när jag köpte karten vill jag ha den så, säger Roger som tidigare kört lite karting och Camaro Cup.
– Det blir första gången jag kör i Arboga, men jag får väl satsa på en ny finalplats i alla fall!

Xtreme ser både ballt och lite farligt ut, så en sådan kände Roger Eriksson att han ville ha. I Tomelilla gick han för första gången till A-final. Foto: Patrik Rydh
Text:Annemo Friberg