CROSSKART I SVERIGE

SVAMPABANAN FICK GOTT BETYG

Andra deltävlingen i SM och 85cc samt 40+ Veteran var förlagd till skånska Tomelilla. Solen flödade över Svampabanan, där de flesta satte sina spår för första gången.
– Banan rätt teknisk så den passade mig bra. Den var väldigt rolig trots att det krånglade en hel del för mig, säger Robin Kareliusson.

Många förare instämmer i att banan var väldigt rolig att köra.
Sämre var datatrasslet, och att tävlingen drog ut på tiden. Till det ett antal protester.
– Jättebra tävling i övrigt med en mycket bra besiktning. Men när datatekniken strular sitter man verkligen där på pottkanten, säger Håkan Persson, utskottets ordförande.

125cc.
Tjoget jämt till start där tre lyckades med konststycket att vinna två av sina kvalheat och bli tvåa i ett: Robin Tietjens, Sebastian Enholm och Martin Håkansson. Övriga till final var Sindre S Trøyterud, Isak Reiersen, bröderna Martin och Timmy Enlund samt från B-finalen Noel Eliasson och Markus Gimle Enger. Markus vann sitt sista kvalheat, men hade då tvingades bryta de två inledande. Det räckte ”bara” till en plats i C-final, varifrån han tog sig vidare till A. Där fick han på en kanonstart och avancerade snabbt upp i fältet. Då dog karten och han fick parkera redan i första sväng.
Några kurvor till, borta i ravinen, blev det närkontakt mellan Isak Reiersen och Martin Håkansson och båda rullade.
Rödflagg och omstart med sex bilar.

– Då blev jag riktigt sur. Och nervös! För jag ledde ju, säger Robin.

Ingen fara, för han fick återigen en perfekt start från pole och tog täten, medan Sebastian Enholm väntade en sekund längre. Men han gick upp i ledning när Robin tog alternativet då två varv återstod.
– Jag märkte att jag åkte lite fortare och tänkte att jag hellre ligger bakom och jagar, för det är alltid lättare, fortsätter Robin.
När sedan Sebastian gick in fick han finna sig i att Robin återigen låg framför och tog sin första seger i crosskart. Fyra år tog det att komma dit.
– Det var först på väg hem till Haninge som jag fattade själv att jag vann, säger Robin.

Martin Enlund hade tredjeplatsen så gott som genom hela finalen. Det var först precis innan målflagg som Sindre dundrade förbi och knep sista pallplatsen. Noel femma och Timmy sexa.

Robin toppar JSM med nio poäng mer än Sindre och Sebastian.

Efter att ha försökt i fyra år blev det seger i Tomelilla för Robin Tietjens i 125cc, och han trodde knappt det var sant. Foto: Christian Gustavsson
En trettonde plats i 125cc blev det för Elias Svensson i Tomelilla. Foto: Patrik Rydh

250cc.
Dansken Nicklas Lucas Jensen vann sina första båda kvalheat och avslutade sista omgången med en andraplats. Jämt var det mellan Robin Kareliusson, William Sätereie, Marcus Svensson och Robert Bergman som alla vann ett heat. Värst var dock Markus Andersson med tre raka vinster, och med det pole förstås i finalen.
Där tog han hand om ledningen direkt och det var först efter alternativet som han såg ryggen på Nicklas. Innan dess hade dansken jagat Markus, men utan att komma ikapp. Och när Nicklas väl fick ledningen tappade han den lika snabbt då han själv svängde in på jokern.

– Känns riktigt skönt efter rullningen i Höljes! Mästerskapet är långt ifrån klart, det är mycket kvar, säger Markus som efter ett silver och ett brons jagar guldet i 250cc.
Trea blev Robin, som tidigare segrat i B-finalen. Han hade ett jobbigt kval med trasig växelspak. Men lyckades få i tvåan och tog sig runt på den växeln i första omgången. I sista gick spaken av igen, och då blev han kvar på startplattan.
– Det var så mycket stolpe ut att jag befarade det värsta i B-finalen, och trodde aldrig att det skulle bli en pallplats på slutet, säger Robin.

Fyra William, femma Marcus och sexa Robert. Till final gick också Nils Andersson, Axel Johansson och dansken Tobias Daarbak, med placering i nämnd ordning. Daarbak svartflaggades då han körde på ”Wille” lite fult.
SM toppar Markus Andersson, med Robin Kareliusson tre poäng bakom. Endast två poäng mindre har Markus Svensson och William Sätereie precis utanför medaljplats i dagsläget, bara fyra poäng ifrån.

Med idel segrar var Markus Andersson helgens man i 250cc. Han toppar också SM-tabellen efter två deltävlingar. Foto: Patrik Rydh
Robert Bergman tog sig till A-final som kvaltrea efter serien 7-7-10. Där fick han inte riktigt till starten och slutade sexa. Foto: Patrik Rydh

650cc.
Andreas Carlsson tog sin andra raka seger, men den här gången gjorde han en dålig start i tredje omgången och fick stryk av Per Björnson.

Viktor Andersson hade också 27 poäng och lottades in på pole-plats i finalen. När starten gick var Jimmie Walfridson snabbast iväg av alla. Men redan på rakan rullade Joakim Wicksell kraftigt och det blev rödflagg.
– Det var inte riktigt bra för min del, för Andreas var mer med på ljuset i omstarten, säger Jimmie.
Då flög han och Andreas jämsides över rakan, innan Jimmie bromsade lite tidigare och flöt ut ynka lite. Men tillräckligt för att Andreas skulle ta täten.
– Jag trodde ändå inte på seger, för bromsarna kokade de sista varven, säger Andreas.
Tvåa Jimmie och trea Björnson. Viktor fyra och Johan Fransson femma.
Felicia Walfridson var enda tjej i klassen, bland 19 startande, och hon missade A-finalen med en enda poäng.
– Det kändes riktigt surt, skriver hon på Facebook.
Ändå blev det en plats i A, som runner up efter segern i B-finalen. Dessvärre avslutade hon med en dålig start, hamnade i dammet, snurrade och blev stående ett tag innan hon fick igång karten igen. Slutade åtta.
Efter tävlingen rev teknikerna Andreas motor.
– Det visade sig att jag kan ta ut mer ur den, så det var jätteskönt att alla nu vet att jag inte har någonting felaktigt i motorn, säger Andreas.
Han toppar tabellen med fjorton poäng mer än Jimmie. Sedan delar Mattias Andersson och Per Björnson bronsplats, fyra poäng mindre än Jimmie.

Pallen i 650cc bestod av från vänster tvåan Jimmie Walfridson, segraren Andreas Carlsson och trean Per Björnson. Foto: Anders ”Eka” Ekström
Med lottens hjälp fick Viktor Andersson pole i 650cc, men när lamporna slocknade var han inte först iväg utan blev fyra i Tomelilla. Foto: Patrik Rydh

Xtreme.
Linus Östlund gick och hängde lite med huvudet efter finalen och fjärdeplatsen i Höljes. Nu blev det revansch redan i Tomelilla, efter att han seglat över startrakan och sedan hållit ledningen genom hela finalen.
Totalt var det 24 till start i Xtreme, och till A-final tog sig också Fredrik Tiger, Tommie Svärd, Johan Teden, Magnus Thituson, Peter Lundmark, Isac Egonsson, Charlie Agerheim och Roger Eriksson. Kvalbäst var den mångkunnige Fredrik Tiger, som tagit sig ända från Kalix ner till Tomelilla, en bana han kört mycket rallycross på förut. Två kvalsegrar och en andra plats blev hans facit. Även Teden och Agerheim hade två kvalsegrar, men för Charlie blev det en tredjeplats i första omgången medan Johan fick svartflagg i första heatet.

Charlie fick platsen längst fram mellan Fredrik och Linus.
– De gjorde bättre starter än jag, och jag blev lite påkörd. Nu har jag bokat in att träna just starter innan Arboga, för de ska bli bättre, säger Charlie som slutade åtta.
När Linus tog alternativet på näst sista smet förstås Fredrik om, men ordningen återställdes varvet efter. Trea Tommie Svärd och fyra Johan Teden.
Nyinstiftade SM i Xtreme toppas av Linus Östlund på 63 poäng. Silverplatsen delar Magnus Thituson (femma i Tomelilla) med Fredrik Tiger, 52 poäng. Sedan är Svärd hack i häl med 51 poäng.

Det dröjde inte länge förrän Linus Östlund tog sin första seger i Xtreme, och efter Tomelilla toppar han nu SM-tabellen. Foto: Patrik Rydh
Inför Arboga ska Charlie Agerheim träna starter, för den missade han i A-finalen i Tomelilla. I Höljes var han 13:e, nu åtta. Foto: Annemo Friberg

85cc/+40
Som vanligt var det ett rikligt antal ungdomar till start i 85cc – 32 stycken. Karl Peder Nordstrand följde upp segern i Höljes med att vinna allt i Tomelilla. Tre stycken hade 27 poäng med sig från kvalet: Patrik Hallberg, Jonathan Rådström och Elias Nilsson. Bäst gick det för Patrik som knep andraplatsen före Lukas Andersson.
Av de åtta veteranerna såg Thord Axelsson ut att gå mot säker seger, då karten fick nog och han fick bryta. Istället blev det en triumf för Niklas Fransson.

I 40+ veteran segrade Niklas Fransson, alldeles säkert till sönerna Oscar och Ludvigs stora glädje. Sönerna har licens, men det är bara Oscar som kör mini, för 6-årige Ludvig ska köra rally. Så det så! Foto: Annemo Friberg

Text: Annemo Friberg