CROSSKART I SVERIGE

STJÄRNOR TÄNDES I HÖLJES

Det var först när priserna skulle delas ut som några små droppar föll över Höljes Motorstadion. Då fick alla fantastiska framtidsljus i Mini både pokal och goodiebag för sina prestationer ute på den förkortade banan. Totalt tretton startande i den klassen och mest långväga kom ända från S:t Petersburg i Ryssland.

I 85cc var det fem förare med två kvalsegrar och en andraplats: Karl Peder Nordstrand från Norge, samt svenskarna Jonathan Rådström, Erik Andersson, Patrik Hallberg och Timmy Sakariassen.
Ställningen mellan grabbarna blev också så, bara med den skillnaden att i finalen gick Alex Lindeqvist in som trea, och B-finalvinnaren Elias Nilsson tog hand om femteplatsen bakom Erik. Bakom Patrik körde Lukas Johansson in som sjua och ryssen Aleksandr Polianskii nia efter Timmy.

En av de fem förare som hade 27 poäng med sig från kvalet i 85cc var Jonathan Rådström. I A-finalen blev han tvåa bakom Karl Peder Nordstrand. Foto: Annemo Friberg
Sedan både Charlie och Vendela gått upp i 85cc har pappa Mats Sebom full upp innan start. Foto: Annemo Friberg

40+ Veteran är ett glatt gäng som gärna trängde ihop sig på banan - tretton till final! Snyggt och städat tog Thord Axelsson kommandot i sitt ”hemmabygge” som då han köpte den hade handrullad aluminiumkaross.
– Kul med något annat, konstaterade Thord med ett enda stort leende.
Tvåa Jonny Andersson och trea norrmannen Jan Terje Samuelsson.

Haninges Thord Axelsson tar målflagg med sin Husaberg, som segrare i 40+ Veteran. Foto: Annemo Friberg125cc. Hetare än hett var det när juniorerna gasade iväg i sin A-final.

– Jag var glad över att få starta långt bak, för jag visste att de framför var heta, så jag avvaktade lite, sa Isak Reiersen som inledde med maskinproblem och ”bara” var femma in i C-final. Men där blev han tvåa, och så även i B.

Efter första sväng i A-final var tre konkurrenter ute ur leken. Trist, speciellt för Martin Håkansson som var den ende i klassen med seger i samtliga tre kvalheat. Nu fick han istället lämna Höljes med en demolerad kart och en lindad vänsterhand sedan mjukdelarna runt tummen börjat värka.
Omstart och ny krasch med tre inblandade, alla stående i sanden tillsammans med lösa karosser.
Tredje gången gillt och då endast fyra förare på plattan: Robin Tietjens, Isak Reiersen, finnen Jimi Kalliomäki och B-finalsegraren Sindre S. Trøyterud. Borta var Sebastian Enholm, norrmännen Markus Gimle Enger, Marius Solberg Hansen och Björnar Gudbjørsrud. Förutom Martin Håkansson.
– Det trodde jag verkligen inte på i morse, jublade en glad Isak Reiersen efter att ha tagit emot lagerkransen.
Tvåa Robin Tietjens, som firade med att ta med sig den svenska flaggan ner till prisutdelningen, knuten runt halsen.
Precis utanför A-final slutade Martin Enlund med en heatseger, en andra och så missen i första omgången då karten dessvärre inte varvade som den skulle.

Till slut blev det bara fyra som genomförde A-finalen i 125cc. Vann gjorde Isac Reiersen före Robin Tietjens och Jimi Kalliomäki. Foto: Annemo Friberg
När Trøyterud, Gudbjørsrud och Sebastian Enholm krokade ihop efter omstarten i 125cc lyckades Robin Tietjens runda trion på yttern trots att samtliga for ut i sanden så det yrde om det. Foto: Annemo Friberg

250cc. Den ende med full pott från kvalet var norrmannen Ole Henry Steinsholt. Bäste svensk så långt var William Sätereie med seger i första och sista omgången. I den andra laddade han för att ta alternativspåret då konkurrenten framför plötsligt också svängde in.
– Då var det riktigt nära att jag rullade, berättade William som fick nöja sig med att bli trea i det heatet.
Förutom Sätereie gick också Markus Svensson och Markus Andersson till final, samt Robin Kareliusson, vinnare av B-finalen.

Även här blev det omstart, för William blev rammad i sidan så att karossen for av. Han låg då trea, i rygg på Jacob Lyseng och skulle precis ta första vänstern.
– Det var så onödigt! Jag har kollat på film efteråt och han bakom körde rätt på mig. Nu har vi en del att göra innan Tomelilla, suckade William.
I andra försöket visade sig norrmännen Jacob Lyseng, Ole Henry Steinsholt och Nikolai Haldammen bli för svåra. Bäst motstånd bjöd Markus Andersson som jagade andraplatsen, men fick upp vänster framhjul på kurbsen och vips fick han en tumlande färd ut på gräset.
– Ingen fara med mig, men det kan hända att vi får bygga ny kart innan Tomelilla för dit bara ska jag, sa Markus Andersson efteråt.

Även Robin tvingades bryta sedan kedjan hoppat och fördärvat kopplingen.

– Ren otur, men sådant som händer, säger Robin.

Kvar av svenskar var Markus Svensson och han körde in som fyra efter att ha tagit sig till A-finalen genom en andra plats i B.

Bäste svensk i 250-klassen blev Markus Svensson, fyra efter tre norrmän på pallen. Foto: Annemo Friberg

Elva slutade Alexander Enholm, tidigare tvåa i C-finalen som Robert Bergman vann. I B slutade han femma, precis bakom Alexander.
En som inledde strålande var dubblerande Tommie Svärd (körde också Xtreme), men efter två heatsegrar fick han bryta i tredje och när motorn öppnades var den nya kolven minst sagt repig.

Robert Bergman gick till C-final och där blev det seger, följt av en femteplats i B-finalen. Foto: Annemo Friberg

650cc. Andreas Carlsson var mannen för dagen. Ja, hela helgen. Den enda med full pott i grundomgångarna och i A-finalen det var bara i några svängar de andra hann se bakänden på hans kart.

– Ja, vi får allt hem och grunna på vad vi ska göra för att hitta samma fart, konstaterade Jimmy Walfridson som slutade sexa.

Det var knappt så att konkurrenterna hann se ens så här mycket av Andreas Carlsson. Det var utan tvekan hans helg i 650cc
.


Comebackande Mattias Andersson blev fyra. Efter ett sabbatsår, för att stärka ekonomin, byggde han i vintras sin nya kart, och lämnade 250cc där lillebror Markus härjar kvar. I kvalet presterade Mattias serien tvåa, trea och vinst.
– Första riktiga tävlingen och fyra, det känns helt suveränt! Nu ska vi jobba vidare härifrån och skaffa oss erfarenhet så vi kan närma oss Andreas, säger Mattias.
Planen var att köra SM i första hand, och Svenska Cupen.
– När det nu gick så bra i helgen kanske det blir NEZ också, det vore roligt!
Norrmännen Even Heggelund och Kim Lorentzen blev tvåa och trea.
– Det har varit en helt otrolig helg där allting har fungerat klockrent. Nu ska vi bara försöka fortsätta så här, säger Andreas och ler brett.

Förra året gjorde Mattias Andersson ett uppehåll och i vintras byggde han en 650cc. I sin första, riktiga tävling slutade han överraskande fyra. Foto: Annemo Friberg


Per Björnson kunde däremot hålla sig för skratt. Sitt första heat vann han, men sedan kroknade motorn och han blev ”bara” tvåa. Till söndagen åkte reservmotorn i och Per ledde klart när han plötsligt eldade av banan och in i depån.
– Jag såg hur vattnet sprutade så det var absolut ingen idé att fortsätta, säger Per.
Efter lite jobb i depån tog han hem B-finalen och var vidare. Men den här gången fick han ge sig med en sjundeplats. Nia i finalen Joakim Wicksell.
Precis utanför A-finalen placerade sig Alexander Ström, Jimmie Österberg och Johan Fransson.

I Höljes av alla ställen lyckades Johan Birgersson med bedriften att ta sin karriärs första heatseger. Foto: Annemo Friberg

Xtreme. Av totalt 224 startande körde 52 i tyngsta klassen. Efter att lördagen var avverkad hade sex förare vunnit båda sina kvalheat: svenskarna Tommie Svärd, Linus Östlund och forne rallymästaren Jonas Ericsson. Övriga var fjolårets vinnare Toni Reunanen, Jami Kalliomäki och norrmannen Alexander Wiik. En heatseger hade så långt Magnus Thituson, Isac Egonsson och is- och rallycrossässet Fredrik Tiger.

Magnus Thituson tog hand om starten i Xtreme, medan Linus Östlund kämpar med att komma upp på banan igen. Foto: Annemo Friberg


Nya heatsegrar för Tommie, Linus, Jonas, Toni och Jami i sista omgången. Där klämde också Stefan Lundqvist i med seger, och han slutade sedan fyra i C-finalen där Roger Eriksson vann.
Fredrik Tiger och Magnus Thituson tog också nya triumfer och gick direkt till A-final tillsammans med fullpoängarna. Vidare från B tog sig norrmannen Alexander Iie och Isac Egonsson.
– Över förväntan med tanke på den otäcka smällen jag gjorde här i Höljes förra året, menade Magnus Thituson.
Finnskoga MK har en välutrustad anläggning, med fotoceller som reagerar direkt om någon tjuvstartar. Ändå blev starten omdiskuterad, för när någon fick till en bländande sådan hängde några på medan andra stod kvar, övertygade om att det skulle bli omstart.
Först genom högern och fram mot alternativspåret kom Magnus Thituson. Nu varade det inte så länge förrän han tvingades släppa Kalliomäki och Reunanen före sig. Siste man på pallen blev Alexander Iie, tätt följd av unge Linus Östlund som verkligen visade att hemmabanan kan han utan och innan.
Femma Magnus Thituson.
– Synd att jag fick släppa. Men jag är oerhört nöjd ändå, menade han.
Jonas Ericsson slutade på sjätte plats.

Både 2006 och 2007 tog Jonas Ericsson SM-guld i rally. Så fort han provade en Xtreme föll han för frestelsen att börja köra igen och här flyger han fram mot en av tre heatsegrar. Till slut blev han sexa. Foto: Annemo Friberg

– Just nu är jag besviken, men får jag bara smälta den märkliga starten så kommer jag att vara supernöjd. Karten är hur kul som helst att köra, sa Jonas som omsvärmades av hela teamet med Lasse Söderström i spetsen. Forne rallycrossåkaren Lasse slutade som nittonde man, så han hade en bit upp till sin teamkompis.
Isac Egonsson, Tommie Svärd och Fredrik Tiger tog sig också i mål i nämnd ordning.
– Otroligt roligt att våra landslagsförare visade upp sig direkt och jag är övertygad om att vi får se fler fina finaler både i SM och i NEZ, menade utskottets ordförande Håkan Persson.

Text: Annemo Friberg